Søren Mentz

Om dette arrangement

Tid
19:30 - 21:00
Pris
30 kr.
Lokale:
Rotunden
Målgruppe
Voksne
Foredrag

500-året for den hollandske indvandring til Amager v. Søren Mentz

03.11.21
I 2021 kan vi fejre 500-året for den hollandske indvandring til Amager og oprettelsen af ”hollænderbyen” i Store Magleby. Museumsleder Søren Mentz fortæller om hollænderbønderne og Amagers vej fra rodfæstet lokalidentitet til moderne forstad.

De hollandske grøntsagsdyrkere skabte et rodfæstet og slægtsbaseret samfund med stærke traditioner og en markant selvforståelse. I dag er der stadigvæk spor af den gamle lokalidentitet. Det vidner navne som Dirch, Jan, Leise og Neel om, men ”Københavns spisekammer” er Amager ikke længere. Så hvad er det egentligt vi fejrer?

I løbet af foredraget belyser museumsleder Søren Mentz Amagers kulturhistorie fra den hollandske indvandring til modernitetens højhuse. Jubilæet blev også fejret i 1921, 1971, og 1996. De forskellige tilgange til mærkedagen vidner om hollænderkulturens gradvise afmatning.

Søren Mentz er ph.d. i historie og museumsleder på Museum Amager. Han har bl.a. skrevet ”Portræt af et lokalsamfund. Fra amagerdragt til røvgevir”, Aarhus Universitetsforlag 2020 og redigeret museets jubilæumsbog ”Amager 500 års hollænderhistorie”.

Materialer