Hjælp til stavemåder og gamle udtryk

Før i tiden lå stavemåder af et navn ikke så fast som nu det kan du få hjælp til. Du kan også finde gamle udtryk, som ikke længere bruges.

Gamle ord

Udover den gotiske skrift kan du møde mange andre udfordringer i din slægtsforskning. Der er heldigvis masser af hjælp at hente.

Spørgsmål

Navnet skrives på mange måder - hvad gør jeg?
Der er noget jeg ikke kan læse.
Er det et latinsk ord?
Er det et gammelt udtryk?
 

Slægtstavle

Tegning: René Slott © 2016

Navne

Tidligere blev det ikke taget så nøje, hvordan et navn blev stavet. Det blev heller ikke taget så højtideligt om det var kaldenavnet, dåbsnavnet eller giftenavnet. Navnet efter den nye navneloven i 1828 bliver heller ikke konsekvent anvendt. Især var der steder i Danmark, hvor mange brugte patronym alligevel i lang tid efter loven var vedtaget. Patronym betyder, at barnet får sin fars fornavn som efternavn.
Et navn bliver derfor ikke altid stavet på samme måde, så når du søger i forskellige databaser, skal du prøve forskellige stavemåder.

Latinske ord

I mange kilder - især i ældre kirkebøger - kan du komme ud for, at forskellige ord og begreber er skrevet på latin i stedet for dansk. Latin var præsternes, juristernes og andre lærdes fagsprog. Kilderne, du skal bruge, er netop skrevet af dem.
Du kan få hjælp til nogle latinske ord fra Landsarkivet i København.

Gamle udtryk og ord

Der mange ord i nogle af de mest almindelige slægtshistoriske kilder som du kan støde på. Det er ikke en komplet liste for alle ord, men hjælp til at begynde med.
Du kan få hjælp til nogle gamle udtryk og ord fra Landsarkivet i København.

Også på hjemmesiden for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab kan du finde brugbare ordbøger for ord, der blev brugt tidligere. Blandt andet kan Moths Ordbog og Kalkars Ordbog anbefales, hvis du er tilbage til omkring 1700-tallet og før.

Mål og vægt

Du kan læse, hvad gamle måleenheder betyder i nutidens mål. Du kan også bruge en omregner, hvis du gerne vil vide hvor meget en pægl er.