Glemmer Du 2019

GLEMMER DU er Tårnby Stads- og Lokalarkivs tidsskrift. På siden kan du se dem, der bliver udgivet i 2019.
Glemmer Du nr. 1, 2019
Nr. 1, 2019
Amager Breve - Postkort og breve fra en samler
Der er skatte at finde mange steder. I Glemmer Du kigger vi nærmere på en flot samling af postkort og breve. De fortæller alle en historie fra Tårnby – enten i form af et motiv eller en skreven fortælling. Arkivet har fået lov til at scanne enkelte breve med tilknytning til Amager for at fortælle om personerne og stederne. Når man graver lidt i fortiden, dukker der ind i mellem små skjulte historier frem om folk, der for mere end 100 år siden skrev et brev til en de kendte. Også postkortene kan have små fortællinger nedfældet, som kan afsløres ved at kigge i andre kilder.
Rettelse til side 6: Martin Petersens brev var fra 1839 - ikke 1939.
Rettelse til side 18: Det er foto B8043.
 
Glemmer Du nr. 2, 2019
Nr. 2, 2019
Husvild på Ugandavej - Livet i barakkerne - del 1
I hele landet var boligmanglen stor efter boligkrisen i 1908 og Første Verdenskrig. For Tårnby var det tillige småt med billige boliger i 1925. Også selvom boligerne på Søvang Allé var blevet bygget kort forinden. Tårnby Sogneråd bevilligede penge til at opføre flere boliger ud fra arkitekt Svend Møllers skitser. Barakkerne afhjalp i over 50 år et boligproblem for mange familier. I dette Glemmer Du vil vi se nærmere på barakkernes nyere historie. Foruden erindringer om det frie liv dér er det også fortællingen om de mange mennesker, der rejste væk fra landet for at finde en bedre tilværelse i byen.
Dette GLEMMER DU er nr. 225 i rækken
 
Glemmer Du nr. 3, 2019
Nr. 3, 2019
Røse Kajakklub - Med vandet som nabo
Med en kyststrækning ud til Øresund var betingelserne ideelle for sport på vandet. Da arbejdstagerne ved overenskomsten i 1920 vandt retten til en arbejdsdag på otte timer seks dage om ugen, var der mulighed for at bruge fritiden på andet end at hvile sig. Det fik stor betydning for foreningslivet, og mange nye klubber skød frem. Den rene luft på vandet har sikkert betydet meget for dem med arbejde på Kastrup Glasværk og andre virksomheder med dårlig luft.

Nr. 4, 2019
Korsvejens Skoles Pigekor - Sang, disciplin og ambitioner
Korets medlemmer har fået nogle fantastiske oplevelser i Korsvejens Skoles Pigekor. Ligesom publikum på skoler, på plejehjem, i kirkerne og ved mange andre lejligheder har nydt deres sang. Arkivet har næsten samtlige års scrapbøger, som korlederen Carrit Værgman udfærdigede om koret. Desuden skrev pigerne dagbøger fra udenlandsturene. Alt dette, plus input og beretninger fra en række tidligere kormedlemmer, der startede i 1960, danner baggrunden for det nyeste nummer af Glemmer Du.
Rettelse til side 5: Carrit Værgman blev født 8. juni 1918. B8377 forreste række nr. 2 fra højre: Birgit Holmsted-Jensen.
Rettelse til side 24: Den ubekendte på fotografiet B8416 er Hanne Møller.

Glemmer Du nr. 5, 2019

Nr. 5, 2019
Et hus at bygge - Astridsvej 11
Udbygningen af Tårnby Kommune til en forstadskommune skete over længere tid og i mere begrænset omfang end i andre omegnskommuner til København. Det betyder blandt andet, at flere villabyer og grundejerforeninger nærmere sig de 100 år - blandt andet Løjtegaardens Villaby. Nogle af grundene blev købt og solgt mange gange af opkøbere, der ikke selv ville bygge – men kun spekulere. Den lange byggeperiode har givet kvarteret en meget varieret byggestil. Gennem Astridsvej 11 kan det ses, hvordan et parcelhus blev bygget og blev en del af kvarteret.

Nr. 6, 2019
Glasværket i Kastrup - Glasmagere og glasarbejdere
Glasværket har været en del af Kastrup siden 1840’erne. Virksomheden havde sammen med andre store virksomheder skabt et industriområde med mange arbejdspladser. Arbejderne var stolte af det – det gav identitet. Også i nutiden giver det stolthed – generationer med tilknytning til Kastrup og glasværket ved, hvor de stammer fra.
Gennem forskellige glasmagere, der har haft tilknytning til glasværket, vil vi kigge på, hvordan Kastrup Glasværk dannede sit eget lille samfund – på godt og ondt.