Folkeregistret blev bortført

Læs mere om dengang Tårnby Folkeregister blev bortført under Anden Verdenskrig for at passe på borgernes identitet over for besættelsesmagten.

På rådhuset i Kastruplundgade

I rigtig mange kommuner forsvandt folkeregisterkortene på mystisk vis. Det skete kort efter det danske politi blev interneret den 19. september 1944 af den nazistiske besættelsesmagt. Også i Tårnby Kommune blev kortene bortført af modstandsbevægelsen.

Modstandsmandens beretning

En af personerne bag var apoteker E. Friis-Nielsen, som også boede i Tårnby. Han blev interviewet af KT-Posten i 1985 om sin illegale virksomhed i Københavns Skytteforening. Det var en ventegruppe, som blandt andet skulle indsættes ved befrielsen. Han var dog med til mindre aktioner såsom folkeregisterets forsvinden. Det var en stor fordel, at besættelsesmagten ikke umiddelbart havde adgang til folks adresser og stillingsbetegnelser. Det hjalp tillige dem, der havde behov for en ny identitet og dermed et nyt legitimationskort. Også politibetjentene kom det til gode, da de skulle gå under jorden for at undgå at blive taget til fange og sendt i koncentrationslejr.

Det siges, at Pastor Mogens Strunge var med til at udstede falske dåbsattester og lignende, der kunne bruges til dokumentation for den nye identitet. 

Tysk soldat på vagt
Tysk soldat bevogter ved Amager Landevej 50A-48A-46A i forhuset og 50B-48B-46B i baghuset. Ejendommen var beboet af tyske flygtninge. 
Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv, B313
 

Folkeregistret blev bortført

Fra Reuters Bureau blev det bekendtgjort i en pressemeddelelse, at Tårnbys Folkeregister var blevet bortført. Det var sket fredag den 9. december 1944 om aftenen.
"Ved 20-tiden i aftes kørte en lægebil og en lastbil op foran Tårnby Rådhus. Tolv revolverbevæbnede mænd fordelte sig rundt om bygningen, mens tre ligeledes bevæbnede mænd med falske nøgler skaffede sig adgang til rådhuset, hvor der på dette tidspunkt kun var tre kvindelige rengøringsassistenter i funktion.

Disse blev holdt op i det ene kontor af den ene revolvermand, medens de to andre begav sig ind på hovedkontoret, hvor de bemægtigede sig indholdet af de skabe, i hvilke kommunen opbevarer folkeregistrets kartotekkort - mellem 14.000-16.000 i tal. Disse blev hældt ud i kontorets papirkurve, som derpå blev båret ned i lastbilen. Hele aktionen stod på i 20 minutter. Så trak revolvermændene sig tilbage og kørte bort sammen med de tolv mand, der stod på vagt uden for rådhuset."