Johannes Anthon Gerhardt

Læs om den Vestfynske kunstmaler Johannes Anthon Gerhardt, som malede på Amager.

Maleren Gerhardt

Arkivet har modtaget et maleri af Kastrupgård - malet af Johannes Anthon Gerhardt, som fra han var 18 år har boet Amager - dog i København S og ikke i Tårnby. Motivet er efter sigende malet i 1922, det år var han blevet far til en dreng.

Johannes Gerhardt forsøgte at slå igennem som kunstmaler. I foråret 1931 udstillede han omkring 50 værker på Hyskenstrædes Kunstbod, men kritikkerne var ikke særligt begejstret. Motiverne ser ud til hovedsageligt at være  landskaber fra Store Magleby, Tømmerup og Kastrup. I slutningen af 1930'erne malede han i sin hjemegn på Fyn. Der har således i 2010 været en udstilling med nogle af hans værker på Museum Vestfyn.

Biografi

Johannes Anthon Gerhardt blev født den 19. juli 1892 i Voldbro på Vestfyn, men flyttede med sin familie til Amager omkring den 1. maj 1910. De flyttede først til Sundby Boulevard 4 i en stuelejlighed. Fra 1914 boede de på Øresundsvej 82, også i stuen.  Ved folketællingen i 1916 boede de på Sundholmsvej 41 - numrene og husene er ændret mange gange siden hen. De boede der allerede i 1915. 

Den 1. november 1920 blev han gift med Inger Birgitte fra Odense. Hun var 7 år ældre end ham. De boede hos hans forældre på Sundholmsvej indtil den 1. november 1922, hvor de flyttede til Ulrik Birch Allé 20 på 1. sal. Med sig flyttede sønnen Robert Frantz født den 16. januar 1922. Allerede den 16. oktober var de flyttet til Amager Boulevard 128 A på 4. sal. Så kan parret ikke længere følges i Politiets Registerblade, som dengang hjalp med at holde styr på Københavnerne mellem hver folketælling.

Hans far, Johannes Harding Gerhardt, var malermester, så både Johannes Anthon og hans storebror Ludvig Christian blev udlært malersvende.  Da han blev gift, stod han optegnet som musiker. Han var fløjtenist i Radioens Underholdningsorkester, Det Kongelige Kapel og Cirkus Schumann. Foruden havde han engagementer på værtshusene Vaaren og Café Smil på Amager.

Johannes Anthon Gerhardt blev gift igen med Rita Josefine Bernth i 1952.

Han døde den 8. februar 1981.

Maleri af Johannes Anthon Gerhardt

Maleri af Kastrupgård malet af Johannes Anthon Gerhardt i 1922.
Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv, N6

Maleriets ejer

Maleriet har tidligere været Axel Theisens. Han var i en lang årrække ansat i Tårnby Kommune. Hans interesse for det lokale i kunst gjorde, at han købte maleriet med Kastrupgård som motiv. Det var sidst i 1960'erne til først i 1970'erne - muligvis hos en kunsthandler på Amagerbrogade. Derefter har det været i hans søns eje, Aage Theisen, indtil han besluttede, at arkivet måtte få den lille historie og det fine maleri. Aage fortæller, at han gik på den sti, der starter i højre hjørne og går tværs hen over billedet. Det var da han var barn og skulle fra Kastrup Skole hen for at have gymnastik på Kastrup Boldklubs baner. Drengene skulle spille fodbold, og pigerne spillede rundbold. Stien blev kaldt "Lille skolevej". 

Kilder:
Årsskrift Gamtofte & Søby-Turup Lokalhistoriske Forening, 25. årgang, 2010
Tårnby Stads- og Lokalarkiv