Udstillingscentret Plyssen - historien

Se mere om det populære brugerdrevne Udstillingscenter Plyssen, som var åbent fra 1996 til 2019. I 2020 åbnede de nye udstillinger på Gården Ved Diget. Det bliver her udstillingscentret fremover skal holde til.

Historien bag udstillingscentret

I 1996 blev det gamle væveri til et kulturcenter. 

Væveriet Plyssen omkring 1930

Aktieselskabet C. Olesen i København byggede væveriet, Dansk Plys og Møbelstof-fabrik, i Kastrup på Saltværksvej over for væveriet Carl Flensburg & Sebbelov. Væveriet er gengivet som det så ud omkring 1930. Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv, B5551

Åbningen af Udstillingscentret skete i forbindelse med Kulturby '96, hvor foreninger på Amager gik sammen om et fælles projekt omkring den tidligere jernbane, som lå omtrent, hvor metroen kører til lufthavnen. Projektet hed Amagerbanen - en anderledes rejse. I Kastrup blev væveriet Plyssen omdannet til Udstillingscenter Plyssen. 

I første omgang var det meningen, at der kun skulle udstilles i kulturåret, men det blev en sådan succes, at projektet blev forlænget først til årets udløb og derefter et år ad gangen. Plyssen blev drevet af frivillige, ulønnede guider, som hver weekend holdt åbent - bortset hen over julen og i sommerferien. 

Udstillinger og aktiviteter

Udstillingerne bestod af tre grene

Hobby, samlinger og rariteter
Kunst
Lokalhistorie

Der var jævnligt udskiftninger. Derudover var der indimellem koncerter, danseopvisning og foredrag samt mange andre arrangementer. 

Publikum skrev med på historien

I modsætning til mange andre lokalhistoriske udstillinger, så kunne publikum rette og supplere på udstillingsplancherne. Lokalarkivet er meget begejstret for disse rettelser, som skaber en god dynamik. Det giver en meget mere levende og relevant udstilling, at brugerne blander sig med deres viden.

Udstillingscenter Plyssen med udstilling om Plyssen

Du kan læse mere om Plyssen som udstillingscenter i det lokalhistoriske blad, Glemmer Du.
Kulturen i Tårnby - Plyssen, Svend Olsen og kulturen
Glemmer Du Nr. 1, 2016

Glemmer Du nr. 1, 2016