Glemmer Du 2014

GLEMMER DU er Stads- og Lokalarkivets tidsskrift. På siden kan du se dem, der er udgivet i 2014.
Glemmer Du nr. 1, 2014
Nr. 1, 2014
Hiphop, pigtråd og rock'n'roll, del 2
Når det handler om hiphop har Tårnby virkelig været oppe på beatet.
Per Pedersen fra Tårnby Torv var en af de første, der bragte hiphop-kulturen til Danmark. Han tog fra Amager til Amerika, vendte hjem og blev Danmarksmester i breakdance - og siden til MC Dee Pee i Rockers By Choice. Per og Lars begge fra Rockers By Choice er sønner af Jan Pedersen fra The Cliffters - det kan du læse om i nr. 6, 2013.
Pionererne fra Amager fortæller i tre numre af Glemmer Du om den nye musik.
 
Glemmer Du nr. 2, 2014
Nr. 2, 2014
Hiphop, pigtråd og rock'n'roll, del 3
GLEMMER DU skriver rockhistorie. I det tredje og for denne gang sidste nummer om rock på Amager fortæller bandet Las Vegas om sin opstart i 1958 og frem til en lang karriere både på de københavnske spillesteder og i de lokale ungdomsklubber - Øst, Vest og Midt. Bandet blev gendannet i 2003.
Anden del fortæller om musikeren Robin Taylor og hans oplevelse af øvelokaler og hvordan hans musik udviklede sig. Han har udgivet over 30 albums til den internationale scene.

Rettelse til side 4: Sættet er i sortguldlamé og har et rødt for. Under de korte smalle bukser kunne de matchende røde strømper ses. Dertil hørte en hvid skjorte med sort butterfly. Habitten er købt til John Erik Madsen guitarist i Las Vegas i 1961. Den er købt i Magasin og er konfektionssyet, dvs. massefremstillet for derefter at blive prøvet én gang og tilpasset til den enkelte. Prisen var 550 kr. pr. habit.
Rettelse til side 10-11: Bandet hedder The Typhoons - ikke The Typhoones. Du kan se hvem det er på billederne på arkiv.dk skriv blot billednummer i søgefeltet.
Rettelse til side 23: The Sullivans er fra Gebrandskolen i København S – og ikke som nævnt fra Pilegårdsskolen. Bandet var dog meget populært på Pilegårdsskolen, og de spillede der flere gange. Fotografiet er fra marts 1965, hvor sangeren Henrik Åberg (til højre) var med i The Sullivans i en enkelt måned. De øvrige er fra højre: Erik Koch, Gert Güttler med kunstnernavnet Battler, Arne Møller og Mogens Poulsen. Arne Møller var lærer i Tårnby Kommune fra 1970 til 2007. Fotograf var Sundby Foto Teknik.
Supplerende oplysning til side 7 & 11: Der kom kun dette ene nummer af ungdomsbladet "Unge er vi alle", der er omtalt i Glemmer Du nr. 2, 2014.

Glemmer Du nr. 3, 2014
Nr. 3, 2014
Min Mormors Hus, del 3
Min Mormors Hus bliver afsluttet med den sidste og tredje del af Jørgen Holmsteds erindringer. Her kan du læse om husets historie med manglende byggetilladelse, flere udvidelser og en sofa nedgravet i haven. Det var dengang Klitrose Allé lå langt ude på landet.
Det er samtidigt en fortælling om, hvordan et villakvarter ved Amager Landevej blev udbygget. Fra først at være en grund til grøntsagsdyrkning til at være en villa med udvidelser og moderne bekvemmeligheder.
Du kan læse de to første dele af Jørgen Holmsteds erindringer i GLEMMER DU nr. 3 og 4, 2013.
Rettelse til side 6: Grunden blev købt i 1922 af fabrikant C. Oldenburg. Han købte grunden af gartner Suhr.
 
Glemmer Du nr. 4, 2014
Nr. 4, 2014
Det Blå Kastrup. Vandet langs Kastrup - før og nu
Vandets nærhed gør, at man i Tårnby Kommune har nogle fantastiske muligheder. Ikke nok med at kommunen har store fredede grønne områder, hvor naturen kan nydes. Så har Tårnby ikke mindre end to kyststrækninger af meget forskellig karakter. I dette nummer ser vi nærmere på herlighederne mod Øresund. Her ligger Kastrup Strand, Kastrup Søbad, Blå Base, Kastrup Lystbådehavn, Den Blå Planet, Industrihavnen, Broforeningens havn og Den Gamle Lystbådehavn – alt sammen langs kystvejen.
Engang var der en voksende industri langs vejen – nu er området kendetegnet ved fredede arealer, fritidsaktiviteter, rent badevand samt historiske miljøer.
 
Glemmer Du nr. 5, 2014
Nr. 5, 2014
Den Første Verdenskrig - Amager forberedte sig til krig
I år er det 100 år siden, at Første Verdenskrig brød ud. Det var en katastrofe af enormt omfang, som kostede de europæiske samfund dyrt – både målt i penge og menneskeliv. Selv om Danmark var neutralt, havde krigen en stor indvirkning. Det mærkedes især på Amager, der var et vigtigt område i Københavns befæstning i krigsårene 1914-1918.
Krigen beskrives i to numre af Glemmer Du. I første del beskrives, hvordan hele Amager blev forandret pga. den store krig. Anden del handler om livet under krigen – for soldaterne og lokalbefolkningen.
Glemmer Du nr. 5 og 6 er et samarbejde mellem Dragør Lokalarkiv og Tårnby Stads- og Lokalarkiv.
Rettelse til side 24: Det var kong Christian den 10., som havde en rolle i forhold til den engelske konge - hans fætter. Det var ikke hans far kong Christian den 9.
 
Glemmer Du nr. 6, 2014
Nr. 6, 2014
Den Første Verdenskrig - Amager i krigstøjet
I 100 året for at Første Verdenskrig brød ud, skildres i Glemmer Du konsekvenserne for Amager.
For selvom den store krig var langt væk på de europæiske slagmarker, kunne krigen mærkes – dyrtid, rationering og mange andre bivirkning af krigen og de mange soldater fra Sikringsstyrken, som ændrede livet på øen.
Første Verdenskrig beskrives i to numre af Glemmer Du. Dette nummer handler om livet under krigen – for soldaterne og lokalbefolkningen. I forrige nummer er beskrevet, hvordan Amager blev fysisk forandret pga. den store krig.
Glemmer Du nr. 5 og 6 er et samarbejde mellem Dragør Lokalarkiv og Tårnby Stads- og Lokalarkiv.