Lisbeth-klubben

Lisbeth-klubbens første sæson var i 1966-1967 - et tilbud for pensionister til en række arrangementer og film med blandt andet Kastrup Biograf som rammen.

En kulturel forening

Lisbeth-klubben er en klub for ældre, hvor arrangementer mange afholdes i Kastrup Bio. Klubben blev oprindelig startet af de to socialdemokratiske foreninger i henholdvis Kastrup og Tårnby og Arbejdsmændenes Fagforening - nu 3F, men var åben for alle pensionister.

I en artikel i "God tid" udgivet af Pensionisternes Samvirke beskrives klubben i januar 1977. Anledningen var, at Lisbeth-klubben havde 10-års jubilæum. Da efterårssæsonen 1976 startede var kulturminister Niels Mathiasen på besøg - og alle gæsterne blev budt på portvin. Der var på det tidspunkt 400 medlemmer, som hver betalte 20 kr. halvårligt. Det er klubbens kasserer, Sonja Petersen, der bliver interviewet. Hun omtales som Lisbeth-klubbens primus motor.

Oplandet er Amagerland. Nogle kom fra afsides steder i Tårnby Kommune - langt væk fra busruterne. Der blev af kommunen sørget for transport, så disse pensionister også kunne deltage i aktiviteterne.

Biografen

Kastrup Biograf i Skottegårdens Butikcenter blev indviet i foråret 1954. Tidligere havde der ligget en biograf på Alleen. Den blev etableret af Dirk Dirksen, gårdejersøn af Fortgård ved Hedegaardsvej.

 Tårnby Stads- og Lokalarkiv, B8474
Kastrup Biograf fotograferet omkring 1980. Da biografen og centret var nybyggede, stod de i nogle kraftigere farver – blandt andet var udsmykningen på biografens mure trekanter i rød, blå og gul. Altså ikke som nu, hvor de er diskrete lysegrå.
Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv, B8474
 

Historien

Det var de socialdemokratiske foreninger i Tårnby Kommune, der har taget initiativet, men alle er velkommen.

Komiteen bestod i efteråret 1967 af Olav Lund, Sonja Petersen, Ole Bent Jacobsen, Knud Petersen, Vibeke Hansen, Anny Knudsen, Knud Tønnesen, borgmester Jørgen Elkær-Hansen og viceborgmester Torkild Feldvoss.

Efterlysning

Arkivet har noget materiale fra Lisbeth-klubben - mest programmer. Programmerne er næsten i ubrudt række fra efteråret 1967 til 1986 og igen er de fra 2002 til 2007 minus 2006. Du kan her se, hvad arkivet har om Lisbeth-klubben.

Arkivet ønsker fotografier af arrangementer, udflugter, filmforestillinger, bestyrelsen og medlemmer gennem tiden samt deres arbejde. Hvis du har materiale om Lisbeth-klubben, må du meget gerne kontakte arkivet på  arkiv.hb@taarnby.dk