Min Tårnbyfortælling

Biblioteket og Avisen 2770 afholdte i 2014 en skrivekonkurrence med fokus på minder fra Kastrup og Tårnby.

Vinderne

Tirsdag den 6. maj udløstes spændingen, og juryen afslørede ved en reception på Hovedbiblioteket, vinderne af bibliotekets og Avisen 2770's skrivekonkurrence "Min Tårnbyfortælling". I juryen var også lokalarkivaren.

Juryen havde nomineret fem af de atten indkomne bidrag, hvoraf én fik 1. præmie og de resterende fire 2. præmier. Kultur- og Fritidsudvalgsformand Brian Franklin overrakte præmier og diplomer til de heldige - og dygtige - vindere. Derefter læste bibliotekar Laura Michelsen vinderfortællingen højt. 

Vindere af Min Tårnbyfortælling 2014
De fire af de fem vindere. Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv
 

Du kan her se juryens motivering for præmiering af de fem, der vandt.

1. præmievinder:

"Min jagthund og en fasanrede" af Albert Faurholt Olesen 

Første præmien gives til Albert Faurholt Olesen for Tårnbyfortællingen ”Min jagthund og en fasanrede”. Juryen finder, at historien besidder alle de elementer, der gør en god fortælling: En god, naturlig indledning, en sammenhængende og fint udfoldet fortælling, fortalt i et varieret og godt sprog og et lille slag med halen i form af en overraskende slutning. Det er en kunst at lave litteratur ud af personlige oplevelser. Den kunst mestrede Albert Olesen, som desværre døde for tre år siden, hvorfor hans kone Grethe modtager prisen.

2. præmievindere:

"Købmandsbud under krigen" af Lars Frithjof Nilsson

Lars Frithjof Nilsson modtager 2. præmie for fortællingen om hans tid som bydreng for Købmand Petersen på Englandsvej under besættelsen. Juryen bifalder valget af det afgrænsede tema: Tårnby set gennem et job i 1943. Lars Frithjof Nilsson får givet et fint billede af krigstiden gennem denne linse. Juryen synes særligt godt om beskrivelsen af, hvordan 13-årige Lars skal forbi flere vagter og grundig kropsvisitering for at levere varer til lufthavnen. Vi kunne godt have tænkt os lidt opstramning på indledning og afslutning, men bortset fra det finder vi fortællingen yderst velskrevet, veldisponeret og spændende.

"Med mine briller" af Zeenat Mushtaq

Zeenat Mushtaq modtager 2. præmie for fortællingen ”Med mine briller”, hvorigennem vi oplever 10-årige Zeenats Tårnby. Vi er med til loppemarked og fastelavn i Skottegården, til bogsalg på biblioteket, som bliver en hel lille kamp for alle de gode bøger, læseglade Zeenat gerne vil have med hjem, og til sidst er vi med på stranden en sommerdag. Historien om vandballonen på stranden synes vi halter lidt på pointen, men de øvrige er gode øjebliksbilleder fra det moderne Tårnby. Juryen er stærkt imponerede både over Zeenats sproglige begavelse og gode genreforståelse. Vi ved nu, at man godt kan skrive erindringer som 10-årig!

"Brandvæsenet er (næsten) ikke som i skåltalerne" af Peter Hofman-Bang

Peter Hofman-Bang modtager 2. præmie for hans sjove samling af anekdoter om Tårnby Brandvæsen. F.eks. om dengang brandmand Peter i et helt andet ærinde parkerede indsatlederbilen ved en sportshal i Tårnby i samme øjeblik, som en brand i hallens marketenderi blev meldt. En reaktionstid der naturligvis imponerede marketenderen voldsomt. I enkelte af anekdoterne kunne juryen godt tænke sig at få det lokale endnu mere beskrevet, lige som det kunne have været spændende at få en enkelt af dem foldet ud til én lang fortælling. Anekdoterne er velskrevne og morsomt fortalt med mange sjove og søde ordvekslinger mellem brandmanden og ”kunderne”.

"Fra barndommens land ved Amagerlandevej og Tømmerupvej" af Nancy Vinstrup

Nancy Vinstrup modtager 2. præmie for fortællingen om en barndom i 50’erne og 60’erne ude ved Amagerlandevej/Tømmerupvej. Nancy fortæller i stemningsfulde og maleriske glimt om barnelivet på Amagerlandevej. Juryen synes især godt om beskrivelsen af, hvordan Nancy som 13-årig tjener sine lommepenge ved at være med til at binde frøkål op med en sisalsnor om maven op og ned af rækkerne, til ryggen næsten ikke kunne rettes ud. Fortællingen kunne godt strammes lidt op rent sprogligt og fortælleteknisk for at komme helt i mål, men der er ingen tvivl om, at Nancy har talent for at fortælle.