Søg, reserver og forny

Hjemmesiden er udstyret med ét søgefelt, som du skal bruge, uanset om du søger efter bøger, film eller andet materiale.

Denne vejledning er beregnet på søgning på PC/tablet. Hvis du bruger mobil, er der samme indhold og funktioner, men på den mindre skærm rykker elementerne en smule rundt på skærmen (fx er afgrænsningsmulighederne placeret under den sorte bjælke "Afgræns din søgning", som du kan folde ud ved at trykke på den - læs om søgeafgrænsning nedenfor).  
Skriv søgeord i søgefeltet øverst på siden og tryk på returtasten på tastaturet eller vælg knappen 'Søg' ud for søgefeltet. Som udgangspunkt søger man i bibliotekets materialer.

Hvis ikke søgefeltet er synligt, åbnes det ved at klikke på forstørrelsesglasset i topmenuen.

Søgningen 

Først skriver du dine søgeord. I dette eksempel har en bruger læst en bog af Hemingway og ønsker at se, hvad forfatteren ellers har skrevet. Du kan sammensætte din søgning ud fra ét eller flere ord. Skulle det ske at du ikke kan fremsøge nogle resultater, kan det være, at biblioteket ikke har materialet. Prøv at søge på den landsdækkende biblioteksbase: Bibliotek.dk. Tjek også for en god ordens skyld, om du har stavet rigtigt.

Afgræns din søgning

Ved et søgeresultat dannes en række kategorier, som vises i en afkrydsningsliste. Her er det muligt at afgrænse sit søgeresultat indenfor en række kategorier ved at klikke kategorien til og fra:

  • Materialetype (fx bog, ebog)
  • Emne (fx amerikansk litteratur)
  • Børne- eller voksenmaterialer
  • Skøn- eller faglitteratur
  • Målgruppe (fx alder)
  • Forfatter (fx Ernetst Hemingway)
  • Emne (fx Skønlitteratur, familien)
  • Årstal (udgivelsesår)
  • Sprog (fx dansk/Engelsk)

Hvis du fx kun ønsker at se ebøger af og om Hemingway, klikker du på ebog under 'Materialetype'.

For at fjerne en afgrænsning fjerner man fluebenet i kassen.

Oversigtslisten

For at kunne reservere materialet eller se, om materialet er tilgængeligt skal du trykke på materialetitlen. Du kan se, om materialet er udlånt eller om det er hjemme, og hvor på biblioteket det er placeret. Ved ebøger skal du også klikke på titlen og derfra kan du låne materialet online ved at klikke på 'Se online'.

 

Fornyelse af lån

Du er velkommen til at forny lånet på dine materialer i alt 6 gange. Husk altid at tjekke i din lånerstatus på "Lån", om fornyelsen er gået igennem.

Sådan gør du

Klik på hjemmesiden og log på med dit brugernavn og adgangskode. Du får nu en oversigt over, hvilke materialer du har hjemlånt. Ud for hvert materiale er der en boks. Sæt hak i boksen, og frem kommer en knap "forny valgte", hvor der står hvor mange materialer, du ønsker af forny.

Sådan sætter du reserveringer på pause

Tryk på pauseknappen, mens du er på ferie. Log ind og tryk på knappen "Mine sider" oppe i højre hjørne. Herefter trykker du på "brugerprofil" i menuen. Du har nu mulighed for at redigere din profil, inklusiv felterne "Reservationer på pause". Her skal du indtaste i hvilken periode, du ønsker at sætte reserveringerne på pause. Derved undgår du, at du får en reserveret bog hjem, som du ikke kan nå at afhente.  Du mister ikke din plads i køen - du bliver blot sprunget over, indtil du er hjemme igen.

Du skal være opmærksom på, at muligheden for at sætte reserveringer på pause kun gælder bibliotekets egne materialer. Reserveringer på bøger, film mv., som vi har bestilt til dig fra et bibliotek uden for kommunen  - såkaldte fjernlån - kan du ikke sætte i bero.

Sådan ændrer du afhentningssted

På din brugerprofil kan du vælge, hvilket bibliotek du ønsker som afhentningssted. Det er så her, du kan afhente reserverede materialer.  Tryk på "Mine sider" oppe i højre hjørne og vælg herefter "brugerprofil" i menuen til venstre. Her har du numuligheden for at vælge et afhentningssted. Ændringerne slår igennem med det samme i bibliotekssystemet og gælder alle reserveringer, som endnu ikke er klar til afhentning.

For sent afleverede fornyelser

Vær opmærksom på at aflevere dine materialer til tiden. Afleverer du dem efter fristen, vil du modtage et gebyr. Dette gebyr bliver udregnet efter den oprindelige udlånsdato og ikke fra fornyelsesdatoen.