Om Hovedbibliotekets indretning

Princippet i indretningen er opdelingen af biblioteket i ‘Oplevelse’ og ‘Viden’. De mere livlige aktiviteter, ‘Oplevelse’, i stuetagen og et mere roligt område på 1. sal, ‘Viden’, med mulighed for fordybelse og koncentration.

Rotunden med glaspyramiden i husets midte er det æstetisk-arkitektoniske højdepunkt og samtidig det element, der strukturelt dels giver overblik over funktionerne i stueetagen, dels binder stueetagen og 1. sal sammen. Rotunden er fleksibelt indrettet, så der er mulighed for mange slags sociale og kulturelle aktiviteter for forskellige brugere på alle tider af dagen.

Her kan spises medbragt madkurv, drikkes kaffe eller te og læses aviser og magasiner. Der kan også gøres plads til arrangementer af alle slags, foredrag, film, optræden og caféer i og udenfor åbningstid. Projektor, højttalere og scenelys er her en del af den faste installation. I stueetagen er oplevelser helt centrale. Her er rige udfoldelsesmuligheder for brugere i alle aldre – her kan man blive inspireret, underholdt og slappe af.  Der er også mulighed for læring, ”Læringsrummet” danner rammen for disse aktiviteter, som omfatter alt fra biblioteksorienteringer for skole- og gymnasieklasser til undervisning i digital selvbetjening. Læringsrummet rummer 15 pc’er, som er tilgængelige for alle, når der ikke er planlagt læring.

Centralt placeret ved indgangen er INFO, hvor personalet svarer på alle typer spørgsmål. Selvbetjeningssekvensen med udlån/aflevering præsenterer sig logisk og indbydende og fungerer perfekt. Skønlitteraturen for voksne og større børn er inddelt i populære genrer, og i temaområdet for romaner kan man finde idéer til læsning og orientere sig i de nye bøger. 

I området for mindre børn og forældre findes alle tilbuddene til småbørnsfamilierne og plads til leg. Boxen tilbyder konsolspil for unge og voksne samt minibio for alle aldre. Desuden findes en ungdomslounge samt et område med musikmaterialer. Faglitteratur for voksne er samlet på 1. sal i en klassisk, stringent opstilling.

Mellem reolerne er der skabt sidde- og arbejdspladser både til den enkelte bruger og til grupper. I loungeområdet kan man sidde og læse aviser og tidsskrifter eller benytte egen pc ved studiepladserne. Stads- og lokalarkivet er placeret her i ”Tårnbyrummet”. Langs glasvæggen mod Rotunden er der indrettet pc-arbejdspladser, hvor man kan benytte enten bibliotekets pc’er eller sin egen bærbare. Rundt omkring på hele etagen er der plads til små og store udstillinger om aktuelle emner, så det er spændende og interessant at gå på opdagelse langs reolerne. Desuden er der kælder med åbent magasin for ældre materialer.

Tårnby Hovedbibliotek

Kamillevej 10
Arkitekt: Gehrdt Bornebusch.
Byggeår: 1982
Publikumsareal: ca. 3000 m2
Nyindrettet: 2010