Tårnby tilslutter sig Solsikkeprogrammet

21.05.24
Fra den 1. maj kan du gratis hente Solsikkesnoren på biblioteket og kommunens øvrige idrætsanlæg og kulturinstitutioner.

Kultur og fritid skaber livsgælde. Derfor er det vigtigt at give alle borgere mulighed for at blive en del af fælleskaberne. 

Når man har et usynligt handicap eller en diagnose, kan man have brug for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp fra omverdenen. Derfor har Kultur- og Fritidsudvalget besluttet, at kommunens kultur- og fritidsinstitutioner skal tilslutte sig Solsikkeprogrammet og på den måde skabe større opmærksomhed og forståelse for mennesker med et skjult handicap.

Det kan være belastende og stressende for personer med usynlige handicap, som for eksempel hjerneskade, ADHD, angst, synsnedsættelse, PTSD, autisme eller alzheimers at færdes i ukendte omgivelser med mange mennesker omkring sig, hvis man samtidig oplever at skulle forklare sine udfordringer for at skabe forståelse.

Solsikkesnoren er mere end bare et farverigt bånd. Den er et diskret, men alligevel synligt, signal om, at personen, der bærer den, har et usynligt handicap. Med Solsikkesnoren kan man give et signal til omverdenen om, at der kan være særlige behov, der skal tages hensyn til. Snoren skaber tryghed i mødet med personale og andre borgere, da der derved undgås fordømmelse og misforståelser. Ved at bære Solsikkesnoren viser man andre, at man kan have behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp.

Tårnby Kommunes Biblioteker, Kastrupgårdsamlingen, Kulturhuset Kastrup Bio, Tårnby Musikskole og udvalgte idrætsanlæg tilslutter sig Solsikke-programmet, hvilket betyder, at medarbejderne bliver trænet, så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikkesnoren betyder, og hvordan man bedst møder en person, der har valgt at bære Solsikken.