vi holder hackerne ude
vi holder hackerne ude

Sikkerhed på bibliotekets computere

10.09.20
Hvordan holder vi hackerne væk fra biblioteket?

Generelt er der et højt sikkerhedsniveau på de computere, vi har stående til borgernes brug. Vi er naturligvis opdaterede på sikkerhedsprogrammer, ligesom vi er anbragt bag Tårnby Kommunes firewall.

Computerne er indstillet, så de ved hver genstart rydder alle personlige data fra PCen. Derfor anbefaler vi, at du, før du logger på med NemId eller brugernavn f.eks. til netbank, e-Boks, Facebook, genstarter  computeren før og efter dit arbejde - så bliver du ikke ramt, hvis nogen før dig har været uforsigtig eller har installeret et spionprogram.

Vi holder naturligvis øje med mistænkelig adfærd og med de enkelte pc’er. På mange af vores pc’er kan man kun vanskeligt installere fremmed udstyr og de steder hvor det er muligt, er det ret let at se hvis nogen har installeret et ”fremmed element”. Der er fortsat relativt få meldinger om forsøg med installation af "fremmede programmer" i landet som helhed, og det er primært computere der står i ubemandede biblioteker der har haft problemet.

Hvad kan jeg gøre hjemme hos mig selv?

Nu er bibliotekets computere er ikke nødvendigvis de eneste, du bruger - og sikkerhedsprogrammerne kan kun beskytte dig mod de programmer du møder på biblioteket. De vil ikke af sig selv stoppe "fremmede elementer".

Men hvis uheldet er uden og hackeren får adgang til oplysninger om dig, så vil han ikke automatisk få adgang til din netbank eller e-Boks. Nøglekortet til dit NemID er nemlig udstyret med en ekstra kode, som ikke kan bruges, selv om en hacker får fat i kortet. For koden bruges kun én gang, og når først hackeren har fat i den, er den allerede brugt af dig. Men hvis du mister dit nøglekort til NemID, skal du naturligvis få det spærret.

Denne ekstra ”tofaktorsikkerhed” kan du selv indføre på din email- og Facebookonto. Det fungerer ved, at du få en sms med en ny kode hver gang, når du logger ind. På din egen pc kan du bede dem om at springe den proces over, men bruger du andre maskiner betyder det, at ingen kan opsnappe hele adgangen til dine oplysninger.