Kenneth Larsen anbefaler Dennis Jürgensen

Dennis Jürgensen - litteratur der aldrig bliver kedeligt

19.05.20
Bibliotekar Kenneth Larsen anbefaler sin yndlingforfatter Dennis Jürgensen. "Han fik sparket min læselyst i gang, og gjorde mig til en bedre læser. Her følger mine to bud på noget af det bedste i hans omfangsrige forfatterskab."

”Krøniker fra Kvæhl, bind I - V”

I denne serie møder vi vampyrtrolde, saprofytter, varulve og mange andre skabninger. Der er fart over feltet, og mange af karaktererne, heriblandt Knusum Kranikum og Lusingando, er virkelig gennemført beskrevet. Jeg fik bøgerne anbefalet af skolebibliotekaren da jeg var teenager, og jeg slugte hele serien råt. Den er stadigvæk relevant i dag. For den er for mig alt hvad en god fantasy serie bør indeholde. 

Vi følger de to børn Arnold og Catharina, som bliver hvirvlet ind i verdenen Kvæhl. De opdager en dag hvor de vælter ind i hinanden, at ved at sætte håndfladerne sammen, kan de rejse til den anden verden. Farerne lurer overalt i Kvæhl, for de to børns kranier skal bruges i en bryg der gør den onde vampyrdæmonen Knusum Kranikum udødelig. De to børn bliver jagtet af vampyrtrolde, både i deres egen verden og i Kvæhl, heldigvis møder de undervejs Saprofytterne som måske kan vise sig nyttige i kampen mod det onde.

Jeg anbefaler tit serien til forældre hvis børn er gået i stå med læsningen. For bøgerne fik mig til at blive en bedre læser i sin tid, og min læselyst blev styrket. For Dennis Jürgensen kan virkelig noget, og sørger for at det aldrig er kedeligt, samtidig med at sproget er for alle.

 

Freddy og monstrene – ”Balladen om den forsvundne mumie”, ”Brædder til Draculas kiste”, m.fl.

Her er også tale om en serie på fem bind. Vi møder nogle rare monstre; Dracula, varulven Eddie, Frankensteins monster, også kendt som Boris, den hovedløse rytter Sir Arthur Fieldstein, mumien Mummy, og ikke mindst bøvsedragen Nitan. De bor i vokskabinettet, og en dag får de brug for hjælp, da mumien forsvinder. De opsøger en dreng, Freddy på 11 år. Han kan hjælpe dem, fordi han tror på monstre. Han læser tit skrækmagasinet ”Slim”, og derfor er det oplagt at bede ham om hjælp, da de voksne som altid synes at bøger og film om monstre er noget pjat.

I de fem bøger kastes de alle sammen ud på forskellige halsbrækkende missioner for at redde hinanden, og da jeg læste dem som barn blev jeg fuldstændig opslugt af dette univers også. For man er i godt selskab, og der er så megen humor undervejs, især skænderier mellem Dracula og Eddie er guld værd. Det omhandler tæt Eddies store glæde for sin transistorradio og disco musik, som greven ikke er helt så pjattet med.

Denne serie anbefaler jeg hvis man godt kan lide humoristiske bøger som samtidig også har et spændende persongalleri.

 

”Relief, bind 1-4”

En mere voksen serie, og virkelig uhyggelig. Vi følger forskellige uskyldige personer som bliver udsat for at deres største frygt bliver til virkelighed. Serien kan måske minde lidt om Stephen King’s ”Det onde”, da vores hovedpersoner sammen skal bekæmpe ondskaben. Det er gyset der er i højsædet. Store insektflokke der jæger en mand som virkelig er bange for insekter, en kvinde der på sin ferie jagtes af en minotaur. Virkemidler bliver brugt til det yderste, og man bliver virkelig skræmt. Det er et stort værk, men det hele værd. Den er ikke for sarte sjæle, så den vil jeg anbefale til et

 

 

Materialer