Fangeskibet
Fangeskibet

Fangeskibet

06.04.21
Spændingen er i højsædet i Erik Barfoeds roman "Fangeskibet" - en grum historie for større børn og unge.

Jeg troede jeg skulle læse om pirater og havde forestillet mig en roman som ”Skatteøen”, men jeg blev overrasket.

Det er en barsk fortælling om 11-årige Tom, der lever under fattige kår i 1800-tallets England. Han bliver sendt væk for at finde arbejde i London, men undervejs går det galt, og Tom ender på det berygtede fangeskib, der ligger lige uden for hjembyen, som han netop forlod. Undervejs får Tom både venner og fjender, og målet bliver at undslippe skibet og flygte tilbage til land. Det bliver sværere end som så, da der er alliancer mellem fangerne på skibet, og et hierarki som Tom må lære at indfinde sig under. Flere prøver at flygte, og Tom ser hvordan det går grueligt galt for dem, enten drukner de, eller kommer tilbage til skibet og må udstå deres straf.

Netop straf fylder en del i fortællingen. Kaptajnen straffer fangerne, men blandt fangerne er der selvudnævnte ledere, som straffer de andre fanger, for de har også deres interne love. Stjæler man fra en anden fange, kan man være sikker på at få ødelagt sin hånd.

Det er en spændende historie, og der er fart over feltet hele tiden. Det er dog vigtigt at man har gode nerver, for tingene beskrives uden omsvøb, og omgivelserne er ulækre og barske. Det beskrives malerisk hvordan gaderne er fyldt med møg, og der lugter. Vi får detaljer når nogen dør eller der er slagsmål, og når fangerne straffes. Samtidig er den så godt skrevet, at det ikke er svært at levende forestille sig.

Det er en roman som favner bredt i målgruppen. Den er egnet til oplæsning fra 9 år og selvlæsning fra 12 år, hvis man ellers kan lide at det er lidt voldsomt, og gerne vil have alle detaljer med.

Erik Barfoed er med "Fangeskibet" shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Anmeldt af Kenneth Larsen.

Materialer