Månedens børnebog: Jon har et sort hul i sit røde hjerte

26.04.16
Børnebibliotekar Tine Lundsgaard anbefaler "Jon har et sort hul i sit røde hjerte" af Grethe Rottböll. En fin bog der kan hjælpe med at forstå, hvad der sker, og især hvad der sker indeni en, når man mister en man elsker.

Anmeldt af Tine Gitz Lundsgaard

Billedbøger kan noget særligt. Kombinationen af billeder og ord kan give nogle rigtig gode dybder - også til at tale om svære emner på barnets niveau.
Denne fine bog handler om at miste. Når døden kommer for tidligt og den ensomhed og tomhed der følger med.
Men den handler også om, at selv døden ikke kan fjerne minderne og kærligheden til en person. Og på den måde lever vores kære videre indeni os, og minderne varmer at tænke på.
Jeg tror det er vigtigt at turde tale med børn om døden og andre svære emner. Det er jo en naturlig del af livet. Mennesker, blomster og dyr bliver født og dør og jo mere man har holdt af den der dør, desto sværere er det ofte at sige farvel. Nogle gange kan angsten, uvisheden og fantasien gøre det endnu sværere for de små at forstå, og der tror jeg bøger som denne kan være en god hjælp til at tale om sorgen.

Bogens hovedperson, Jon, har mistet sin far. Ensomheden trænger ind i den lille krop og det er svært at give andre plads, selv om de prøver at hjælpe. For det er jo far Jon savner, og han kommer ikke tilbage. Men lige nu er det kun ham der kan bruges.

Ved hjælp af alle de gode minder Jon har sammen med sin far, finder han ro og føler ikke far er helt forsvundet. For hytten de byggede sammen ude i skoven (og det var Jon der slog sømmet) er der stadig. 
Og han kan stadig mærke fars varme og gode måde at trøste på.
Det er som om far findes, når Jon tænker på ham. 
Mor forstår det godt. Jon behøver ikke at gøre sin sætning færdig, for mor ved hvordan det er at savne far - hun savner ham også.

Velegnet til de 4-8 årige.

Materialer