Månedens børnebog: Nidstangen af Åsa Larsson

21.07.15
”Vreden er som et lille dyr, der gerne vil bide folk i nærheden, især dem der er rare”. Børnebibliotekar Tine Lundsgaard anbefaler Nidstangen, første del af serien PAX.

”Vreden er som et lille dyr, der gerne vil bide folk i nærheden, især dem der er rare”.

Det er ikke let at være barn af en mor, som ikke magter opgaven. Vores hovedpersoner, brødrene Alrik og Viggo, er lige landet hos deres nye plejeforældre, ovenpå en noget omtumlet tilværelse.

Alrik får lagt sig ud med den temmelig trynende Simon i skolegården, som tror han er skolens konge og sætter reglerne. Simons far, Thomas, er sløjdlærer på skolen og har gårdvagt, da slagsmålet går amok. Han virker utrolig beskyttende overfor sin uopdragne søn og lige lovligt interesseret i drengene, men Thomas får det sidste ord.

Det var den første skoledag.

Frustreret, vred og ensom løber Alrik. Han løber væk fra uretfærdigheden, men kan ikke helt styre vreden. Han kaster sten mod et tilfældigt drivhus. Han tror i hvert fald det er tilfældigt.

Glasset går i stykker og han med. Til sin store overraskelse bliver det ældre søskendepar, Ester og Magnar, som arbejder der, ikke specielt sure på ham. Det virker som et skæbnens møde og brødrene skal betale af ved at arbejde i drivhuset, tror de.

Det viser sig i stedet at være et hemmeligt bibliotek i deres kælder, og de to børn skal arbejde de smadrede vinduer af. Der bliver de sat på en faretruende prøve, og pludselig tager handlingen fart, og mørket bliver lukket ud.

En ond sjæl besætter deres ellers meget søde og rummelige plejemor, og det kræver uendeligt meget mod og styrke at stoppe dette monster, inden hun bliver til en morder.

Super spændende krimi, kanon velskrevet af Åsa Larsson, som normalt skriver voksenkrimier.

Jeg venter spændt på at læse bind 2.

Bogen kan bruges til højtlæsning eller selvlæsning fra 5 klasse.

 

Venter spændt på bind 2

Materialer