Månedens børnebog: Snydt på nettet af Jørn Jensen

28.11.16
Jørn Jensen er en klippe inden for letlæste bøger for børn og unge, og utrolig dygtig til at skrive spændende og relevant, også selv om det er begynderlæsning. "Snydt på nettet" er ingen undtagelse.

af Tine Gitz Lundsgaard

Jørn Jensen tager ofte problemstillinger op, som er helt inde på livet af børn og unge, og formulerer det i børneøjenhøjde, så de kan forstå det uden at blive skræmt.
Mange af hans bøger er humoristiske, blandt andet begynderlæsningsserien om Palle og hans far der altid kommer galt af sted. Jørn Jensen står også bag spændingsserier til de lidt større – for eksempel ”Koldt Blod”, som han faktisk vandt Orla prisen for sidste år.

I ”Snydt på nettet” er Nadia  er blevet lidt forelsket i sin chatdate Daniel, som hun har skrevet med gennem længere tid. Han virker sød og er på hendes alder, og selv om det er ret uskyldigt, så har de sendt hinanden billeder – og han roste hende så meget at hun sendte lidt flere - også nogle fra stranden.
Daniel bliver ved med at presse på, for at de skal ses. Til sidst siger hun ja, med en blanding af længsel og frygt. Hun er lidt usikker på at de skal mødes ved parkeringspladsen bagved busstationen, det er et underligt mødested, men hun godtager hans forklaring.

Som forventet, for den voksne læser, går det ikke helt efter hendes drømme. I stedet for hendes chatdate møder hun en mand i 50’erne. Han påstår at være Daniels onkel og vil køre hende videre, men der knækker filmen for hende. Hun prøver at stikke af, men han får næsten presset hende ind i bilen. 
Til hendes held kommer der en varevogn ind på pladsen og kører hen til dem, og Daniel forsvinder hurtigt i sin bil.

Nadia er rystet, flov og bange.  Men da hun fortæller sin veninde om sine oplevelser bliver de enige om at give ham en lærestreg. De skaber kontakt til ham igen ved at lave en falsk profil og vil prøve at tage sagen i egen hånd. Det bliver en hæsblæsende oplevelse for alle parter.

En god, letlæst bog - nok mest for piger. Lix-tallet er 15 og passer til cirka 3-5 klasse. Bogen er en del af Nadiaserien. 

 

Materialer