vaffelhjerte

Månedens børnebog: "Vaffelhjerte" af Maria Parr

29.07.16
Børnebibliotekar Tine Lundsgaard anbefaler bogen ”Vaffelhjerte” af Maria Parr

Denne bog blev jeg simpelthen smask forelsket i. Skønt sprog og så vækker den minder om uendelige lange sjove sommerstunder som barn.  Den beskriver nogenlunde samme stemning, som Astrid Lindgren, fantasifulde legende børn og masser af ulykker, men heldigvis ender det lykkeligt.

Vores hovedpersoner Theo og  Lena er bedste venner og går i samme klasse.  Lena er en ret sej, kreativ og lettere dumdristig pige, som sender deres venskab ud på farefulde eventyr.

De får bl.a. til ansvar at pynte Sankt Hans bålet, og går op i det med liv og sjæl. Så meget at de kommer til at bruge moderens fine tøj på heksen, som futter op i flammer lige indtil farfar kommer med traktoren og slukker det med grisemøg, sikken et syn!

Der bliver fortalt mange gode historier i hjemmet, og ofte leger Theo og Lena videre på handlingen, og det ender som regel  med en hjernerystelse eller andre skader..

De forsøger også, inspireret af Noah’s ark, at bygge deres eget, de får samlet en masse dyr på onklens båd, bl.a en kæmpe ko, som får spist gardinerne og ødelagt en hel del…

Fantasien fejler ikke noget, og de to er uadskillelige.

På grund af alle de farlige situationer børnene udsætter sig selv for, er Lena tit til lægen, og efterhånden bliver hendes mor gode venner med den unge nye læge i deres by.

Samtidig søger Lena efter en far, hun savner en far og måske løser det sig snart.

De hygger meget med farfar og faster farmor, som bager verdens bedste vafler.
Da farmoderen dør, sørger hele familien. og der går lang tid inden vaffeljernet kommer i brug igen.

I sommerferien bor Lena hos Theo, og de vover sig ud i det vildeste tordenvejr. Begge er de vist ved at dø af skræk, men det vil man jo helst ikke indrømme, når man er en sej eventyrer.

Der slår dog pludselig et lyn ned i stalden, hvor deres gamle hest, som de har reddet fra slagtedøden, befinder sig. Hovedkulds springer Theo ind i flammerne, men det stædige kræg flytter sig ikke en tomme. Ind kommer Lena og skræmmer den ud, men det resulterer i , at hun bliver fanget i flammerne. Farfar får reddet hende ud i sidste øjeblik og hun ryger endnu en tur på hospitalet. Som en kat har den seje Lena vist 9 liv.

Skøn sjov, rørende bog med et fantastisk levende sprog. Meget velegnet til højt læsning fra ca. 6-10 år.

Materialer