"Stranden om natten" af Elena Ferrante

01.02.17
Bibliotekar Jeanette Jensen anbefaler højtlæsningsbogen "Stranden om natten" - om at blive væk og finde hjem igen.

I "Stranden om natten" følger vi dukken Celinas nat på stranden efter at hun er blevet glemt af sin "mor", pigen Mati, der glemte Celina på stranden efter at have fået en kat af sin far samme dag.

Celinas nat som efterladt på stranden er barsk. Hun rives sammen med blommesten, snotklude og andet skrald af Bademester Grusom med sin Store Rive. Bademester Grusom er ude efter værdier, som han kan sælge videre på markedet og får i den sammenhæng vristet Celinas navn fra hende for "Henne på dukkemarkedet giver de mange penge for legeord". Celina er tæt på at lide en grum skæbne sammen med en metalkapsel og en plastikhest, da Bademester Grusom tænder et bål på stranden for at slippe af med det skrald, som han ikke kan sælge igen. Celina bønfalder bølgerne ved stranden om at redde hende fra ildens flammetunger, der nærmer sig. Imens tænker Celina på sin mor, Mati, som hun ikke forventer at se igen.

"Men så kommer bølgen". Celina reddes fra flammerne af bølger, der trækker hende ud i havet, hvor hendes mund og mave fyldes af vand og hun drukner på havets bund. På vej ud i bølgerne havde hun imidlertid råbt til lynet, nattestormen og tordenen. Bademester Grum havde derfor hørt, at hun endnu havde værdifulde legeord i sig og kaster en krog ud for at fange hende igen. Hun lander på stranden i "Morgengryets orange luft" og Bademester Grusom forsvinder som dug for solen. På strandbredden samles hun op af en kat, der løber gennem skoven med hende og afleverer hende ved den grædende Matis seng, hvor "mor og datter" - dukke og barn genforenes.

Bogen ender altså lykkeligt, men det er en barsk omgang, som dukken Celina må igennem først. Både at blive forladt på stranden, frygten for ilden ("Ilden brænder alting, den vil også brænde mig") og at Celina drukner i bølgerne. De dystre illustrationer af f.eks. den druknede Celina medvirker til også til, at bogen bør læses med en voksen. Bliver den det, er den et fint oplæg til snakke om at blive væk og finde hjem igen. Bogen er egnet til børn fra 6 år.

Fanges du som voksen af denne bog, vil du måske også kunne lide Ferrantes voksenroman "Dukken der blev væk", som "Stranden om natten" udspringer fra.

Materialer