"Vildheks" af Lene Kaaberbøl

02.06.15
Børnebibliotekar Tine Lundsgaard anbefaler fantasy-serien Vildheks af Lene Kaaberbøl. Fængslende læsning for de 9-13 årige piger.

Af Tine Lundsgaard

Jeg fik øjnene op for Lene Kaaberbøls fantastiske fantasy-serie i forbindelse med Bogboksen, hvor jeg og andre børnebibliotekarer besøger Tårnbys 5. klasser med en masse gode læsetips.

Efter at have læst første bind, Ildprøven, fik jeg hurtigt slugt de andre, og er nu, lettere vemodigt, i gang med sjette og sidste bind.
Jeg læser bogen højt for min datter, og må flere gange tage mig selv i, at læse frem uden at læse højt. Den er simpelthen så spændende og velskrevet og rummer nogle super fede karakterer, vi lærer at kende gennem bøgerne.

I begyndelsen bliver hovedpersonen Clara overfaldet af en stor sort kat, nærmere en panter, og får voldsomt høj feber som bare hænger ved. Langsomt går det op for hende, at det ikke er en normal virus eller infektion, men hun er udvalgt til at blive vildheks. Og katten bliver hendes trofaste vildhekseven.

Den eneste måde hun kan blive rask på er, at følge sin skæbne og komme i lære hos sin moster Isa. Faktisk kommer det som en overraskelse for Klara, at hun har en moster. Moderen har ikke fortalt noget om hende, og virker bestemt ikke begejstret for, at de skal begive sig ud i skoven til hendes tossede søster.

Moster Isa kan kommunikere med dyr, og bor i dyb harmoni med skoven og alt dens liv. Hun har en tam ugle som fast følgesvend, og skal nu lære Karla op til at blive vildheks. Og det viser sig hurtigt, at hun har gode evner, men hun bliver også meget udfordret. Den fuglelignende skikkelse Kimera udsætter hende for nogle hårde prøvelser.

Sideløbende med det spændingsmættede fantasy-plot rummer serien også nogle meget jordnære og genkendelige scener fra Claras hverdag i skolen – med venskaber, misforståelser og følelsesmæssige udfordringer.

Den er virkelig velskrevet og spændende - en rigtig pageturner. Min datter på 9 år har også været utroligt fanget af den, og jeg vil varmt anbefale hele serien til børn fra cirka 9-13 år. Og den fungerer rigtig godt som højtlæsningsbog.

Det føles lidt tomt efter at have vendt sidste side i sidste bind, nu hvor jeg har lært Clara og hendes venner så godt at kende.

Materialer