Bogforsider af historiske bøger

Gode historiske makkerpar

22.05.23
Er du vild med at mærke historiens vingesus, når du læser? Både faglitteraturen og skønlitteraturen har en masse at byde på, hvis du leder efter fascinerende fortællinger fra virkelighedens verden.

Hvis du gerne vil læse om en historisk person, kan du både gå i gang med en biografi, en biografisk roman eller exofiktion. Biografien hører til i faglitteraturen, hvor virkeligheden vægter højest. Der må forfatteren lægge fantasien på køl og forholde sig til fakta. 

I en biografisk roman skildres en virkelig person derimod i en fiktiv fortælling – og det samme gør sig egentlig gældende for den nyere gren af genren kaldet exofiktion. Men typisk er exofiktionens værker mere aktivistiske og fokuserer på personer, der ofte er blevet overset op igennem historien. Det kan for eksempel være fortællinger om kendte kunstneres muser, betydningsfulde kvindelige forskere eller queer-fortællinger.

I praksis kan man dog sige, at både biografien, den biografiske roman og exofiktion har en del til fælles – og i sidste ende handler det jo om at få en god læseoplevelse om en historisk person. Det vil vi gerne hjælpe med!

Derfor har vi lavet en liste over gode bogmakkerpar – altså et faglitterært og skønlitterært værk, der passer godt sammen. De kan for eksempel handle om den samme historiske person, foregå i samme historiske periode eller beskæftige sig med det samme emne på forskellige tidspunkter op igennem historien.

Materialer