Ærø manifestet forside

Mens du venter på Ærø-manifestet

09.05.23
Længes du efter et anderledes familieliv? Find inspiration i bøger med fokus på mennesker, der har brudt med normerne og fundet mening på nye måder.

Der er allerede en del reservationer på journalist Maj My Humaidans bog ”Ærø-manifestet”, som er en af de nye bøger, der er på vej til vores hylder. Bogen handler om at gøre noget andet end normen. Tage familien i hånden og træde ud af hamsterhjulet.

Ærø-manifestet: om længslen efter et andet familieliv

Maj My Humaidan oplevede forældrelivet som kompromisets kunst. Det føltes forkert for hende at aflevere børnene i institution, og hun oplevede storbylivet som udmattende og ensomt. Derfor tog hun og hendes mand et valg om at melde deres børn ud af børnehave og skole og flytte til en lille gård på Ærø. Bogen følger deres dagligdag, hvor vækkeuret er smidt ud, børnene går i hjemmeskole og økonomien er stram. En dagligdag præget af frihed og mening, men som heller ikke er uden udfordringer.

Lyder det interessant? Så reserver bogen og læs videre her, hvor vi anbefaler bøger til ventetiden. De handler alle på forskellig vis om at tage stilling til livet – og måske turde leve det anderledes end de fleste.

Lev for det halve

Med bogen ”Lev for det halve – og få familieliv, forbrug og arbejde i balance” fortæller Nanna Hyldgaard Hansen om et livsstilseksperiment, hun gennemførte med familien. Vi følger dem igennem ét år, kapitlerne er delt op i måneder, og fokus er på at redigere og justere frem for at bryde op.

”Vi har ikke lyst til at rykke vores liv op med rode, flytte ud på en ø og blive selvforsynende. Vi vil gerne bevare de grundlæggende elementer i vores tilværelse og samtidig skære ned på både forbrug og arbejdstid,” skriver hun i indledningen.

Beslutningen om at ændre familielivet kom efter en periode med stresssygemelding, og bogen tager fat i alt fra madpakker og udflugter til refleksioner over lysten til at være hjemmegående og samtidig gå ind for ligestilling mellem kønnene.

Et år for klimaet 

Kan man leve med et langt større hensyn til vores fælles verden og samtidig få en hverdag med mere tid og overskud til at være familie? Svaret er ja, hvis du spørger Pia Lund Nielsen, der i ”Et år for klimaet” fokuserer på en reduktion af klimaaftrykket, hvor penge byttes ud med tid.

Bliv inspireret af familiens ”købe-nyt-stop”, madvaner, feriedestinationer og meget mere.

Et åbent øjeblik: da mine mødre gjorde noget nyt

Pernille Ipsen voksede op i et kvindekollektiv med syv rødstrømper, der havde mødt hinanden på den første kvindelejr på Femø. Med kollektivet ønskede de at frigøre sig fra tidens forventninger og skabe plads til nye måder at være kvinder på.

Bogen giver et historisk perspektiv på dét at gøre noget anderledes med familielivet – med særlig fokus på kønsroller, hvilket stadig diskuteres livligt i den offentlige debat.

Materialer