Sund med sund fornuft

11.02.21
Selvom mange af landets bagere, på baggrund af den særlige situation, vi står i, for nylig kunne melde om flerdoblet salg af fastelavsboller, så er der nok stadig mange for hvem begyndelsen af det nye år står i sundhedens tegn.

Under betegnelsen "hvid januar" forsager vi alkohol, i takt med at juletømmermændene aftager. Efter en måned med fede og søde sager, er det nu de grønne sager, der fylder indkøbsvognen. Sådan svinger pendulet frem og tilbage mellem at give los og stramme ind, og som med alt andet i livet er den svære kunst at finde balancen. Min hjerne synes i hvert fald, det er lettere helt at lade være end at drikke ét glas vin eller spise ét stykke chokolade. Og det er egentlig lidt ærgerligt, når nu det ene glas og det ene stykke ikke bare smager godt, men faktisk også er sundt.

Professor Bente Klarlund udkom i 2020 med bogen med den catchy titel "Yngre med årene", og den er god at have med sig, hvis man har svært ved at finde balancen. Selvom titlen antyder et særligt fokus på at holde sig ung, handler den reelt om, hvordan man får et sundt og langt liv uden for mange "skranteår". Det indebærer i følge professoren hverken helt at forsage alkohol eller sukker eller spendere en formue på dyre kosttilskud, hvis påståede virkning er en af de myter, hun gør op med i bogen. Mindre quickfix, mere sund fornuft og så selvfølgelig videnskabelig dokumentation, som heldigvis stadig har en vis vægt i vores del af verden. Og så handler det ikke altsammen om kost og motion. Vidste du for eksempel, at frivilligt arbejde og det at føle ærefrygt kan forlænge dit liv? Bente Klarlund kommer godt omkring de forskellige aspekter af den menneskelige tilværelse, der influerer på sundhedstilstanden i kroppen. Hun er i øjenhøjde med læseren i sin formidling af det videnskabelige stof og lukker os ind i sit eget til tider uperfekte liv, hvor hun ikke altid selv efterlever sine egne sundhedsprincipper. Det giver en følelse af, at man som helt almindeligt menneske, med de sædvanlige menneskelige svagheder, også kan ændre sit liv i en sundere retning med ret få justeringer og uden at skulle lægge hele kosten og livsstilen om, hvilket de færreste af os lykkes med i længden. Hvis du skal vælge én bog ud i oceanet af sundhedsbøger, vil jeg afgjort anbefale "Yngre med årene" - uanset alder. 

Anmeldt at Laura Nordentoft Michelsen

 

Materialer