Tårnbys faglitterære læsefællesskab: Erindring

01.08.21
Læs med og bliv klogere - hver måned. Hver måned læser vi om et nyt emne, og i denne måned handler det om at huske – og ikke mindst om hvad det er, vi husker

Kan du huske...?
Vi ér vores erindring: faktisk ville vi, vores liv og ja hele verden bare være en række af nu'er helt uden sammenhæng med fortid, fremtid eller hinanden, hvis vi ingen erindring havde. Og så meget desto mere interessant er det, at psykologiprofessor og Tænkepause-forfatter Dorthe Berntsen i denne måned lærer os om, at vores erindring ikke blot er en-til-en med det, der faktisk skete dengang, men involverer en høj grad af konstruktion. Sagt på en anden måde: skabelsen af vores erindring er påvirket af så mange forskellige dele, som vi ikke er herrer over, at det nemt kan gå galt, og at vi husker forkert. Ja faktisk viser den neurologiske forskning, at fantasi og erindring trækker på nogle af de samme komponenter... Det er ikke så mærkeligt, at vi ikke altid husker det samme.

Lev i nuet!
Et af vores samtids mantraer er, at vi skal være nærværende og tilstede her og nu. Det handler ofte om vores forhold til teknologi og til at lave mange ting på en gang, og det er vanskeligt at være helt uenig i det. Set fra ”erindrings”-professorens bord er det dog både værd at huske på fortiden og tænke på fremtiden: Vores erindring hjælper os nemlig hver dag - ikke mindst til at komme nemmere igennem livet - og forskningen viser os, at de forestillinger, som vi gør os om fremtiden, og som i høj grad bygger på vores erindringer fra fortiden, ganske overvejende er meget mere positive end vores erindringer. Og det er da også værd at tage med.

Hvad synes du? 

Hvad synes du? Og har du lyst til at dele dine tanker? Læsefællesskabet handler om at læse og om at blive klogere – sammen og hver for sig. Hvis du har lyst til fortælle om en bog du har læst, om en bog vi andre skulle læse eller noget helt tredje om månedens emne så benyt dig af kommentarsporet allernederst på siden. Husk, at du skal være logget ind med de oplysninger du plejer at bruge, når du bruger hjemmesiden og biblioteket.

God læselyst fra os på Tårnby Kommunebibliotek

I vores faglitterære læsefællesskab tager vi hver måned fat på et nyt emne. Tænkepause-bogen fra Aarhus Universitetsforlag danner udgangspunkt for vores læsning, og hvis du har lyst til at læse mere eller til at læse om andre aspekter af emnet, plukker du efter behov og lyst fra titellisten nedenfor.

Det kræver ingen tilmelding at læse med, og du deltager efter behov, lyst og tid fra måned til måned. Du kan følge med i månedens emne og bøger via bibliotekets nyhedsbrev, her på hjemmesiden eller på biblioteket, hvor vi hver måned præsenterer emne og bøger.
 

Materialer