Tårnbys faglitterære læsefællesskab: Musik

01.07.21
Læs med og bliv klogere - hver måned. Hver måned læser vi om et nyt emne, og i denne måned er vi lutter øren, for det handler nemlig om musik. Vil du lytte med?

Hører du efter?
Flere gange vender denne måneds tænkepauseforfatter, musikforsker Steen Kaargaard Nielsen fra Aarhus Universitet, tilbage til sin sammenligning mellem vand og musik: Musik er som vand, skriver han, lige ved hånden, livgivende, nødvendig og uanset hvordan vi ”bruger” musikken, så bliver vi på en eller anden måde, alle sammen berørt af de musikalske vanddråber. Og det er på godt og ondt, mener han, for hvad sker der med os og med musikken, når den bare agerer baggrundstapet, eller når vi ikke opdager, hvem eller hvad der spiller i baggrunden? 

Sæt musikken på pause!
Det er både hans og vores agenda i denne måned: Sæt musikken på pause for en lille bitte stund og læs med om, hvad den gør ved os, musikken. Måske endda uden ”forstyrrende” baggrundsmuzak…selvom det undervejs er svært ikke lige at holde en pause fra læsningen og skrue op for musikken, for vi kommer vidt omkring meget forskelligt musik, som man får lyst til at lytte med på. Inklusiv musik uden lyd…

Støjfrie pauser?
Tilfældigvis landede fagbogen Støjfri ledelse på mit skrivebord samtidig med, at musikken kom på bane som denne måneds emne. Støjfri ledelse handler om stilhed, pauser og opmærksomhed på al den snak der finder sted til møderne på en typisk arbejdsplads. Det handler slet ikke om musik, men jeg kom på sporet af noget der ligner en højere mening, da jeg i Tænkepausen læste om den amerikanske komponist og musikteoretiker John Cage (1912-1992) og dennes værk 4'33'' Det skulle enhver prøve at lytte til...

Hvad synes du?


Hvad synes du? Og har du lyst til at dele dine tanker? Læsefællesskabet handler om at læse og om at blive klogere – sammen og hver for sig. Hvis du har lyst til fortælle om en bog du har læst, om en bog vi andre skulle læse eller noget helt tredje om emnet så benyt dig af kommentarsporet allernederst på siden. Husk, at du skal være logget ind med de oplysninger du plejer at bruge, når du bruger hjemmesiden og biblioteket.

God læselyst fra os, som både kan li' at læse og at lytte


I vores faglitterære læsefællesskab tager vi hver måned fat på et nyt emne. Tænkepause-bogen fra Aarhus Universitetsforlag danner udgangspunkt for vores læsning, og hvis du har lyst til at læse mere eller til at læse om andre aspekter af emnet, plukker du efter behov og lyst fra titellisten nedenfor.

Det kræver ingen tilmelding at lytte med, og du deltager efter behov, lyst og tid fra måned til måned. Du kan følge med i månedens emne og bøger via bibliotekets nyhedsbrev, her på hjemmesiden eller på biblioteket, hvor vi hver måned præsenterer emne og titel.
 

Kommentarer

Jeg lyttede til John Cages værk her: https://www.youtube.com/watch?v=Mr9YnBaZBgc Fascinerende - ikke mindst hvad det gjorde ved mig virkelig at lytte efter. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg vil "stille ind på den kanal"... Andre der har lyttet?

Materialer