Tårnbys faglitterære læsefællesskab: Politik

30.03.21
Læs med og bliv klogere – hver måned. Hver måned læser vi os ind på et nyt emne, og i denne måned er det politikken, der kommer under lup. Vil du kigge med?

Hvis du læste med i sidste måned om universet, ved du, at vi skulle langt væk for at forsøge at forstå os selv - i denne måned skal vi langt tilbage i tiden for at forstå, hvorfor vi faktisk har ret dårlige forudsætninger for at agere i en politisk verden: Vores hjerners evner til at forstå politik og ikke mindst for at agere politisk trækker på de erfaringer, vi gjorde på den østafrikanske savanne for tusinder af år siden, hvor vi sammen med og indenfor den nærmeste lille flok skulle fordele magt og mad. For det er i bund og grund hvad politik er: fordeling af ressourcer.

På sin vis er det nedslående: at det "bare" handler om magt, og at de fleste af os enten har dårlige forudsætninger for at forstå det eller slet ikke har interesse for politik. Det sidste refererer denne måneds Tænkepause-forfatter, Michael Bang Petersen, politisk psykolog ved Aarhus Universitet, en række undersøgelser der viser - og så meget desto mere grund er der vel til, at det netop er politik, som vores faglitterære læsefællesskab skal fordybe os i i denne måned: For så kan det jo kun gå fremad herfra!

Husk, at det stadig er muligt også at bestille en læsefællesskabspose pakket med et par af månedens bøger indenfor emnet. Bestil din pose her.

Hvad synes du? 


Hvad synes du? Og har du lyst til at dele dine tanker? Læsefællesskabet handler om at læse og om at blive klogere – sammen og hver for sig. Hvis du har lyst til fortælle om en bog, du har læst, om en bog vi andre skulle læse eller noget helt tredje om emnet så benyt dig af kommentarsporet allernederst på siden. Husk, at du skal være logget ind med de oplysninger, du plejer at bruge, når du bruger hjemmesiden og biblioteket.

God læselyst fra os, som ikke kan lade være med at tænke på sammenhængen mellem læsere og politisk interesserede...
 

I vores faglitterære læsefællesskab tager vi hver måned fat på et nyt emne. Tænkepause-bogen fra Aarhus Universitetsforlag danner udgangspunkt for vores læsning, og hvis du har lyst til at læse mere eller til at læse om andre aspekter af emnet, plukker du efter behov og lyst fra titellisten nedenfor. Titellisten består både af bøger, film, podcasts og af både fysiske og digitale materialer.

Det kræver ingen tilmelding at være med, og du deltager efter behov, lyst og tid fra måned til måned. Du kan følge med i månedens emne og bøger via bibliotekets nyhedsbrev, her på hjemmesiden eller på biblioteket, hvor vi hver måned præsenterer emne og titel.

Kommentarer

”Der er altid blevet løjet i politik. Det er et vilkår.”

Jeg har læst den tyskamerikanske filosof Hannah Arendt (1906-1975) i påskeferien – for jeg skulle have lidt tid og ro omkring mig; det er langsom læsning. Og lidt svært synes jeg. To af hendes essays er udgivet for nyligt ”Om sandhed og løgn i politik” og i det til gengæld meget nemmere tilgængelige efterord står ovenstående at læse: At løgn er et vilkår. Hannah Arendt skrev i kølvandet på nazismens uhyrligheder og vedblev at undersøge vel i virkeligheden hvordan det kunne finde sted, men teksterne er mærkeligt og sørgeligt aktuelle – og den nye efterskrift bringer temaet up to date med henvisninger til Trump, fake news, spredning af misinformation, konspirationsteorier, modstand mod videnskaben etc. etc. Man kan selv fortsætte listen…

Det der måske især manede til eftertanke – i hvert fald hos mig – var Mikkel Thorups konklusioner, han er professor i idéhistorie og forfatter til efterskriften. Han beskriver hvordan løgnen ikke ”bare” er noget der hører statsledere og kupmagere til – men at den er allestedsnærværende og i en grad så vi ikke (længere) tænker over det: ”Løgnen er ikke længere undtagelsen for de få, men hverdagen for de mange […] det konstante bombardement med det løgnagtige, det ikke helt sande, det overdrevne (”helt ny opskrift” / ”stopper hudens aldring” / ”hurtig vej til lykke” / ”velstand for alle”)…

Og så er det at jeg ikke kan lade være med at tænke på hvad det egentlig betyder for os? Bliver vi mere immune overfor løgne – eller tager vi dem bare ikke så tungt? Opdager vi dem måske slet ikke? …før det er for sent?

Apropos politik læste jeg en genanmeldelse af politik-dokumentarfilmen "Dagbog fra midten" (fra 2009) om oprettelsen og kollapset af Ny Alliance - som på sin vis gjorde det aktuelt at se filmen selvom den har nogle år på bagen. Jeg blev ikke rigtig lykkelig af det, men det var et superspændende kig ind i det politiske maskinrum og absolut seværdigt. Filmen ligger frit tilgængelig hos DR: https://www.dr.dk/drtv/program/dagbog-fra-midten_61589

Materialer