fantasy
fantasy

Arlo Finch i flammernes dal

18.09.20
Det er en fænomenal fantasy! Den er fuld af sære væsener og kreative koncepter, der skiller sig ud. Med en optegnelse lig med Fantastic Beasts and Where to Find Them, i dette univers kaldet Culmans Fortegnelse, er det tydeligt at der er blevet arbejdet meget med universet.

Anmeldt af Rebecca Victoria Pedersen                                                            

Jeg læste bogen første gang i en fantasy- læsegruppe på biblioteket. Da jeg skulle vælge en bog at anmelde valgte jeg den her, fordi den er så god! Det er ellers ikke mange bøger jeg har haft lyst til at genlæse. Plottet er godt skruet sammen, og man får helt naturligt lyst til at læse videre.  Starten er lidt langsom i optrækket, men man kommer igennem det fordi man kan mærke et “build up” til noget stort. Den er let at fordybe sig i, og det er ikke en bog man behøver kæmpe sig igennem.                                                                                                                                                                                                                                                                          
Kapitlerne i bogen er korte og teksten er i ca. størrelse tolv, så det går ret hurtigt.                                                   

Historien starter med tolvårige Arlo Finch, som med sin søster og mor skal flytte op til sin onkel i Colorado. Han finder han hurtigt ud af, at livet er meget anderledes deroppe.                                 
Der er en form for energi der bliver skabt gennem krydsningen af vores verden og De Lange Skove.                

Sådan bliver det bliver forklaret i bogen: “Indra løftede sin venstre hånd. "Forestil dig at det her er den normale verden. Hvert eneste sted, du nogensinde har været. Hver eneste by." Hun løftede sin højre hånd. "Og forestil dig så, at det her er De Lange Skove. Det er ikke vores verden, men den er lige ved siden af. Til hverdag ser du den ikke, du ved ikke engang, at den eksisterer. Men der er steder, hvor de to verdener kommer i berøring med hinanden." Hun lod de to håndflader glide mod hinanden. "Når de gør det, skaber det friktion. Energi.” 

Arlo bliver prøvet igen og igen og må, med hjælp af sine nye venner, kæmpe for at overvinde de uhyrer der bliver sendt ud for at dræbe ham. Ingen af hans venner er nogensinde blevet forfulgt af de skabninger, der er efter ham. Det spørgsmål han løbende prøver at finde svar på er “Hvorfor mig?”. I løbet af historien kommer både vi og Arlo tættere på en sandhed. Hen mod slutningen finder man ud af nogle ting, men der bliver aldrig tydeliggjort hvad det er der gør Arlo speciel, eller hvorfor folk fra “Riget”, et sted der ligger på den anden side af De Lange Skove, er efter ham. 

Der er flere sidespor i fortællingen: Der er Arlo Finch der flytter et nyt sted hen og prøver at passe ind og få venner, så der en gåde omkring hvorfor han er speciel, ranger korpset med Arlo der stræber efter at få egern-rang og Arlos kamp mod de fjendtlige væsener der bliver sendt efter ham. Det hele tilsammen giver en smaddergod historie og betyder tilmed at der er noget for enhver.

Om man er til kamp, mysterier eller venskab kan man godt nyde den her bog! Der er desværre som altid noget negativt.  Det her er en trilogi og det betyder at får vi ikke svar på særlig mange af de spørgsmål der kommer til i løbet af fortællingen. Det er egentlig fint, hvis man har mod på at læse videre, hvilket jeg har tænkt mig, men når man har læst godt 260 sider, forventer man en slutning der virker lidt mere som en slutning. Jeg kan dog godt forstå hvorfor den er skrevet som den er. Den fungerer som et net der skal fange læserens interesse og få dem til at læse videre, der bliver nemlig introduceret en ny karakter og den bliver brugt som lokkemad. Det er en god strategi fra John August’s side.

Materialer