Forsøg på læsning i en corona-tid

Forsøg på læsning i en corona-tid

29.04.20
Bibliotekaren føler sig tryllet om fra læser til hovedperson i en lidt for spændende og uforudsigelig krimi

Særligt i begyndelsen af corona-pandemien florerede, udover virus, masser af forslag til epidemi-romaner, man kunne kastesig over i denne særlige situation, hvor mange har fået ekstra tid til rådighed. Jeg får da også læst lidt, men slet ikke i det omfang, jeg havde forestillet mig. Måske er det fordi mit eget liv nu til forveksling ligner et kapitel i en rigtig god krimi, som jo netop er kendetegnet ved en høj grad af uforudsigelighed.

Normalt er det spændende at læse om mennesker på kanten af livet. Vi kan dagdrømme om et andet liv, hvor vi virkelig kan mærke, at vi er til. Men når vores vante og forudsigelige måde at leve på pludselig er truet, bliver det presserende at komme til stede i vores virkelige liv f. eks med fællessang med Philip Faber og alle de andre rundt om i hjemmene. En fortælling i en tilfældig roman har pludselig ikke den samme appel, fordi vi er midt i vores egen fortælling, der skrives fra dag til dag. Det spændende, foruroligende, glædelige finder ikke længere sted på næste side men næste dag eller næste uge.

Vi er blevet tryllet om fra læsere til hovedpersoner i den store coronapandemi-fortælling. Vi ved endnu ikke hvor mange sider, der er tilbage af bogen, og om den ender godt, men vi ved, at vi er med til at skrive historie i dette øjeblik. Både i det lille øjeblik, hvor vi selv spritter hænder af ved indgangen til supermarkedet og i det store øjeblik, hvor grænserne er lukkede og hele verden sender live fra hjemmekarantænen.

I lige så høj grad som vi læser for at leve andre, mere spændende liv for en stund, læser vi også for at spejle os og genkende os selv i personer og situationer. Selvom der findes bøger i flere genrer om løssluppen virus og vilkårene under pandemier og andre kriser, er der, af indlysende grunde, ingen der akkurat spejler den virkelighed, vi står i nu. Vi er i gang med den store erfaringsopbygning. Som små børn gør vi i denne tid mange ting for første gang. Vi vasker hænder på en ny måde, arbejder og går i skole på en ny måde, lærer nye trafikregler og er sammen på nye måder hver for sig. Det er så anderledes et liv, end det vi kender og har kunnet skrive om, at vi ikke kan læse om det i nogen bøger – endnu.

Lige nu er refleksionens, samtalens og nedskrivningens tid. Den vil uden tvivl afføde et hav af tankevækkende romaner, som det bliver spændende at læse, når sidste side i vores egen corona-fortælling er vendt. Indtil da vil jeg nu alligevel forsøge at løsrive mig fra dag-til-dag beretningerne og se at få læst Camus’ tidløse klassiker ”Pesten”. Hvis du vil læse med, kan du finde ”Pesten” på e-reolen sammen med flere andre epidemi-romaner.

Udefinereret
Materialer