Lavt lix, højt tempo: Otte lette ungdomsbøger, som sagtens kan stjæle nattesøvnen alligevel

05.08.20
Et lavt lixtal behøver ikke betyde, at bogen er for børn! Det er de her bøger et bevis på. De handler om alt fra voldtægtsforsøg til terror og mord og russisk besættelse. Fælles for dem er, at de både er spændende og lette at læse.

1. "Slenderman" af Kit A. Rasmussen

Da to venner kigger på fotos, som de har taget i skoven, opdager de en uhyggelig person uden ansigt i baggrunden af billederne. På nettet kan man læse, at andre har oplevet det samme. "Slenderman" kaldes skikkelsen

Citat fra bogen: Han kniber øjnene sammen og holder mobilen tæt på næsen. Glor. Med et sæt sænker han telefonen og ser på mig. "Der står nogen," siger han"

Lix: 14

2. "Bøgely, Røvly, Lovely" af Anne-Marie Donslund
Julie bor på Rosenly - deres fristed, siger Bent, der er lederen af bostedet. Julie kalder det Røvly. Overfor på Bøgely bor en flot fyr, som Julie synes, hun har set før. Det har hun - faktisk kender de hinanden ganske godt

Citat fra bogen: "Det er, som om hun kender ham. Julie vakler. Hun går et skridt væk. "Hvad skal de nu?", siger Bent og kommer hen og kigger ud. Mark rejser sig. "Hvad fuck skal de nu?" siger Mark. Bent og Mark hader alle dem i Bøgely, siger Mark. De er psykopater. Engang slog de en pædagog ihjel."

Lix: 14


3. “Isbjerget” af Kirsten Ahlburg
Julie og hendes familie er lige flyttet ind i det fine nye byggeri, Isbjerget” med udsigt over Aarhus Bugt. Julies mor er advokat. Hendes far er kirurg. De har masser af penge og er bestemt ikke tilfredse med, at Julie drømmer om en fremtid som frisør.

Citat fra bogen: “I dag skal jeg til eksamen i dansk. Det er jeg ret god til. Jeg plejer at få 10. Alligevel er jeg nervøs. Ikke så meget på mine egne vegne. Men fordi jeg føler, jeg skal leve op til mor og fars ønsker. Det er noget sært noget. Kan jeg ikke bare sige fuck det?”

Lix: 15

4. “Festival” af Sara Ejersbo
Ida og Jacob er begge på Roskilde Festival. Ida har glædet sig og håber på, det kommer til at handle mere om musik end om at score drenge. Jacob har svært ved at glemme sin eks og kan ikke rigtigt tænke på andet. Alligevel ender Ida og Jacob i telt sammen. Men var det egentlig det, de ville?

Citat fra bogen: “De griner og åbner en øl mere. Ida ved godt, at det er dumt. Hele dagen vil bare virke mindre kikset, hvis hun er sammen med en fyr. De behøver jo ikke gøre det helt vilde. De kan bare kysse lidt.” 

Lix: 15 

5. “Celle 44" af Peter Krogholm
Danmark er besat af Rusland. To brødre tager kampen op. Men spørgsmålet er, hvor langt man vil gå for sin familie og sit land. Og skal man gøre modstand for enhver pris? 

Citat fra bogen: “Et år efter russerne rykkede ind, havde de givet alle over 10 år en ny mobil. Til at starte med var jeg bare oppe at køre over nyt gear. Men der gik ikke længe, før jeg opdagede, hvad formålet med dem var: total overvågning. Vi var tvunget til at have dem på os, når vi forlod vores hjem .Så vidste de hele tiden, hvor vi var. ”

Lix: 21

6. “Ingen ved tilbage" Dorte Lilmose
Jonas bliver rockerbandens yngste medlem nogensinde. Bare 15 år og Jonas er allerede i fuld gang med rockernes fester, hashsalg og det der er værre. Men hvad nu, hvis man fortryder, og gerne vil forlade miljøet igen?

Citat fra bogen: Farao råber mig ind i hovedet: "Der er ingen, der bevæger hænderne som dig, Jonas. Ingen." Han efteraber mig. Hans håndled roterer rundt. "Du er så let at genkende." "Hvem snakker du om? Jeg kender ingen der hedder Jonas. Jeg hedder Anders!" siger jeg. "Nej du hedder Jonas!" Farao sætter sin pegefinger over mit øre. Han sigter på mig, og jeg, han kan dræbe uden at fortryde.

Lix: 20 

7. "Dybt nede" af Ellen Holmboe
In-kliken i 9.a. kommer hjem til Noa for at holde Halloween og optage uhyggelige pranks til deres kanal på Youtube. I løbet af aftenen må Noa kæmpe med sine oplevelser efter en dykkerulykke

Citat fra bogen: ""Lov mig, at du ikke lader dig presse til noget, du ikke har lyst til". Far nikkede over mod barskabet. "Du er t år ældre end dine venner, så det er dig, der skal være den fornuftige." "Ja, ja" Mor gav ham et knus og gik ud til bilen. Far fuglte efter. Endelig. Næsten nede ved bilen vendte far sig og sagde: "Og lov mig, at I ikke lukker nogen ind, I ikke kender. Det er altid der det løber løbsk. Det ved du godt.""

Lix: 14

8. “Noa Nobody" af Maria Frantzen Sanko
Noa Nobody er typen, der aldrig går i byen, der aldrig slås og kun har én bedste ven, Aske, som han føjer. Aske er ikke kommet i skole. Politiet efterlyser en gerningsmand til nattens overfald. Offeret ligger i koma

Citat fra bogen: ""De siger, at han er blevet tævet halvt ihjel. I nat." Hun ser op, og en klar solstråle rammer hendes blå øjne. "At han bare lå der er og blødte i regnen." Hun gyser. "Jeg har ikke hørt noget," svarer Noa." 

Lix: 13

 

Se alle vores letlæsningsbøger for unge her

Fakta: Hvad er lix?
Lix udregnes efter antal ord, antal hele sætninger og antal lange ord (mere end 6 bogstaver). Helt nøjagtigt tager man antallet af ord og dividerer med antallet af sætninger plus procentdelen af lange ord.
Jo højere lix-tallet er, desto sværere regnes teksten for at være. En bog med højt lix-tal vil have med mange ord, lange sætninger og mange lange ord.
Tekster med et lix-tal på under 25, vurderes typisk som lette at læse. Bøger med lix 25-34 vil som regel være lette at læse for øvede læsere.

 

Materialer