Tårnbys faglitterære læsefællesskab: Kærlighed

30.11.20
Læs med og bliv klogere – online. Hver måned læser vi os ind på et nyt emne, og i denne julemåned læser vi om Kærlighed, fordi ”julen er hjerternes fest”

I vores nystartede faglitterære online læsefællesskab tager vi hver måned fat på et nyt emne. Tænkepause-bogen fra Aarhus Universitetsforlag danner udgangspunkt for vores læsning, og hvis du har lyst til at læse mere eller til at læse om andre aspekter af emnet, plukker du efter behov og lyst fra titellisten nedenfor. Titellisten består både af bøger, film, podcasts og af både fysiske og digitale materialer.

Det kræver ingen tilmelding at være med og du deltager efter behov, lyst og tid fra måned til måned. Du kan følge med i månedens emne og bøger via bibliotekets nyhedsbrev, her på hjemmesiden eller på biblioteket, hvor vi hver måned præsenterer emne og titel.

Kærlighed 

Kærlighed er ”et stort ord” skriver filosoffen Anne Marie Pahuus i Tænkepausen om kærlighed, og vi bruger det både i flæng, når vi siger, at vi elsker is og i dyb alvor, når den elskede erklærer sin kærlighed.

Vi forbinder kærlighed med hjertet, kroppens vigtigste muskel, når vi rimer med smerte, så blandt de udvalgte bøger til denne måned er også den tyske hjerteforsker Johannes Hinrich von Borstels læsværdige rejseguide "Hjertebank" ind i hjertet. Han skriver både om fysikken bag hjertet, om sine egne oplevelser som ambulancelæge og om hvad godt, vi selv kan gøre for vores hjerter.

På litteraturlisten finder du også kærlighedshistorien om Poul & Mai, som den danske filminstruktør Iben Haahr Andersen har filmet, og som først og fremmest minder os om, at kærligheden er en både foranderlig og mangfoldig størrelse. Så meget desto mere grund er der derfor til at blive klogere på den, så vi kan rumme både vores egen og andres kærlighed til det samme køn, til en anden, til Gud – eller til is.

God læselyst – fra os med kærlighed til bøgerne

Hvad synes du? Og har du lyst til at dele dine tanker? Læsefællesskabet handler om at læse og om at blive klogere – sammen og hver for sig. Hvis du har lyst til fortælle om en bog du har læst, om en bog vi andre skulle læse eller noget helt tredje om emnet så benyt dig af kommentarsporet allernederst på siden. Husk, at du skal være logget ind med de oplysninger du plejer at bruge, når du bruger hjemmesiden og biblioteket.

Kommentarer

Fint initiativ - tak - det bliver interessant at følge fremover.

Det er vi glade for at høre, vi glæder os også. Trine/biblioteket

De fysiske bøger blev revet væk henover weekenden og mandag-tirsdag, så jeg vil lige gøre jer opmærksom, at rigtig mange af titlerne, inklusive "Tænkepausen" om Kærlighed, findes online på eReolen: Vi har flyttet e-bøgerne øverst (lige nedenfor), så det forhåbentligt er til at gå til.

Ellers vil jeg gerne åbne med et spørgsmål, som jeg selv har tænkt meget på - og måske bekymret mig lidt om. Kærlighed kan jo også være sådan en fin og følsom og uforklarlig "ting", så hvad sker der egentlig med kærligheden, når vi beskæftiger os med den på en mere naturvidenskabelig måde og fx taler om kemiske processer i hjernen? Risikerer vi, at forfladige den og tage "magien" fra den eller er der faktisk en vis lettelse i det også? Trine/biblioteket

Hej, vil blot høre hvor jeg finder de kommentarer, der er kommet ind omkring emnet. Vh. Else

Hej Else,

Først undskyld det sene svar! Vi havde allerede fordybet os i januar (https://taarnbybib.dk/fagbog).

Og mange tak for dit spørgsmål: December måned var jo læsefællesskabets debut-måned, så indtil videre er det kun dig der har fundet frem til kommentarerne, fordi hvis der havde været andre end mit spørgsmål ovenfor, så havde de været lige her :-) Men vi giver det noget tid og lader læsefællesskabet få lov at løbe i gang, så vi håber du læser og gerne skriver med fremover også. Trine/biblioteket

Materialer