Mindesten over Danmarks befrielse - storkestenen fra Maglebylille. Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv
Mindesten over Danmarks befrielse - storkestenen fra Maglebylille. Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv

Det Befriende Øjeblik – 75-året for Danmarks befrielse

28.04.20
Den 5. maj. 1945 kunne en krigstræt dansk befolkning (på nær Bornholmerne) drage et lettelsen suk, da Danmark igen blev frit efter fem år under den tyske besættelsesmagt.

Allerede aftenen før spredte nyheden sig på tværs af landet, og familier, venner og fremmede festede sammen i gaderne. Den 8. maj genåbnede Rigsdagen som symbol Danmarks genvundne uafhængighed, og arbejdet på at normalisere hverdagen i landet begyndte.

Uden et fungerende politivæsen var befrielsesdagene dog også præget af såkaldte ”uformelle retsopgør” mod tyskerpiger, kollaboratører og værnemagere. Selvtægt, vold og plyndringer blev udført på tværs af landet på trods af, at modstandsbevægelsen forsøgte at opretholde orden med flere beskyttelsesarrestationer.

Besættelsesårene og den forløsende befrielse har selvfølgelig præget dansk litteratur på tværs af skøn- og faglitteraturen, og i takt med at tiden efter krigen er gået, er flere og flere perspektiver og beretninger dukket op om disse essentielle år i nyere dansk historie.

I kan nederest på siden finde en række anbefalinger til spændende bøger som handler om befrielsen og eftertidens opgør, undersøgelser og selvransagelser.

HVAD BETYDER ORDET: Værnemager er en betegnelse for en person eller virksomhed, der under besættelsen tjente penge på Værnemagten eller på anden måde handlede i tysk interesse.

Ordet "værnemager" blev opfundet af modstandsmanden Erling Foss, som var medstifter af Frihedsrådet. Foss kom på den ideen til navnet ved at sammentrække ordene "VÆRNEmagt” og ”moneyMAKER".

Materialer