Syrefabrikken
Syrefabrikken. Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv, B3338

Glemmer Du - I fællesskab - 3F

23.01.21
Læs mere om starten af fagforeningen 3F og de svære forhold det skete under, hvor særligt Syrefabrikken kom til at spille rolle.

I fællesskab - 3F

En fagforening i tiden

I år kan den lokale afdleling af fagforeningen 3F holde 125 års jubilæum. Arbejdsmændenes Forbund for Kastrup og Omegn blev stiftet den 23. februar 1896 på Kastrup Kro. Inden da havde arbejdsmænd på nogle af Kastrups store arbejdspladser forsøgt at organisere sig, men dengang i begyndelsen af 1890'erne var organisationsretten ikke fri. De ufaglærte, der meldte sig ind i fagforeningen blev fyret og sortlistet, så de ikke kunne få arbejde et andet sted.

Få et udpluk af historier om fagforeningens tidlige kampe, foregangsmænd og en beskrivelse af enkelte arbejdsmændenes arbejdspladser i den første svære pionertid i dette nummer af Glemmer Du.


Se det nyeste nummer af Glemmer Du om fagforeningen 3F - skrevet i anledning af deres 125 års jubilæum.

Vil du være med til at skrive Tårnbys fagforeningshistorie?

Har du lyst til at fortælle din historie om dit arbejdsliv? Så må du meget gerne fortælle om dine oplevelser til arkivet. Det kan også være, du har været aktiv en fagforening. Arkivet er meget interesseret i din fortælling.

Du kan også fortælle, hvad du ved om de billeder, der er i dette Glemmer Du eller du kan supplere med nye fotografier.
Skriv til arkivet på arkiv.hb@taarnby.dk og fortæl din egen historie.

Nogle af dem, der betød meget for opstarten af Arbejdsmændenes Forbund for Kastrup & Omegn, var M.C. Lyngsie og hans hustru Nielsine født Olsen. Hun var født i Sundbyvester i Tårnby Sognekommune.

 Tårnby Stads- og Lokalarkiv
M.C. Lyngsie og hustruen Nielsine født Olsen - deres gravsted på Vestre Kirkegård. Foto: Tårnby Stads- og Lokalarkiv