Den tidligere Jacob Fortlingsvej
Den tidligere Jacob Fortlingsvej

Vejnavne i Tårnby Kommune

10.01.20
Velkommen til en ny database på arkivets hjemmeside - den indeholder gamle og ny vejnavne i Tårnby Kommune.

Ny og gamle vejnavne

Ud fra kommunale arkivalier i Æ3035 har en frivillig omarbejdet materialet til en liste, som du nu kan søge i. Du kan se databasen om Nye og gamle vejnavne.

Hvis du har kendskab til at en grundejerforening har stillet et forslag til et vejnavn, må du meget gerne kontakte arkivet.

Materialet

De rigtigt gamle navne i Tårnby Kommune kender vi kun sjældent begrundelsen for at de har fået det navn. Da først postvæsenet, Københavns Kommune og andre kommuner skulle ind over vejnavnene i kommunen blev det noteret hvornår beslutningen blev taget. Indimellem også hvorfor og hvem der ønskede navnet.

Beslutningerne om hvorfor forskellige områder hedder stjernekonstellationer, blomsternavne, hollandske navne, afrikanske staters navne og lignende er ikke bevaret. Kun i nogle tilfælde hvornår de har fået navnet. Det er som regel en beslutning om at give et kvarter eller en udstykning et tema i vejnavnene, som bliver vendt med Tårnby Kommune, Københavns Kommune og postvæsenet. Det styrende er om en vej kan forveksles med en anden vej, så posten ryger forkert. Derfor er en lang række vejnavne lavet om i takt med at almindelige mennesker fik flere breve. Særligt kan vi se, at der sker forandringer i 1920erne og 1930erne, men som sagt ingen begrundelse for, at et bestemt tema er valgt.

Marokkovej

Ind imellem har beboerne i området ytret sig højlydt om et valgt navn. Det mest kendte i Tårnby Kommune er det, der resulterede i navnet Ugandavej. 

Tømmerup Strandvej blev først ændret til Marokkovej omkring 1930 og endelig efter længere tids protester fra beboerne ændret til Ugandavej i 1937. 
Dengang blev Marokko forbundet med noget negativt, at folk boede meget tæt, som i en beduinteltlejr, og nok også med at folk var fattige. I byggekrisen fra 1908 til omtrent 1933 var der en del steder – især i København – der fik øgenavnet Marokkolejren. I disse lejligheder kunne der pga. boligmangel godt bo to familier i en toværelseslejlighed. Dengang var en familie tit med en børneflok på fem eller mere. Det har virkeligt været tætpakket.  

Højst sandsynligt er det derfor, proteststormen kom, og vejen fik det nye navn: Ugandavej.

Læs mere

Der er flere sider på arkivets hjemmeside om vejnavne i Tårnby Kommune.
Du kan læse mere i Forsvundne vejnavne Glemmer Du nr. 1 og 2 fra 2005 .

Kort over Tømmerup 1938-1944