Halvdelen af sjælen

29.01.21
Som barn af det bedre borgerskab i Barcelona - og nu etableret forfatter - har Carme Riera forligt sig med familiens officielle historie om moderens død på en rejse til Frankrig, hun foretog alene da Carme Riera var 12.

En ukendt mand afleverer nogle dokumenter, som på afgørende vis stiller spørgsmål ved den historie, og bogen følger Carme Rieras undersøgelse af hvem moderen og faderen egentlig var, og af deres roller i den spanske borgerkrig og videre under frankismen efter verdenskrigen.

Fortællingen er dybt personlig, Carme Riera skildrer indgående sin relation til forældrene - og en voldsom psykisk krise, da hendes identitetsopfattelse udfordres af den nye viden, hun opnår som resultat af sin søgen.

Selvom bogen er på under 200 sider når den at give malende beskrivelser af historiske miljøer, vi måske ikke ofte besøger: Overklasselivet i Barcelona under Franco, fattige og dybt katolske mallorcinere og ikke mindst de eksilerede antifascister i Frankrig. Sproget afspejler Carme Rieras baggrund – er lidt krævende, sætningerne kan være lange og indeholde både indskudte sætninger og semikoloner – men til gengæld rummer de en præcision og elegance der passer perfekt til de stemninger og miljøer, de beskriver.

Selvbiografisk roman, skrevet i 2004 men først udkommet i Danmark i 2020.

 

Anmeldt af Jon Petersen

Materialer