Kattens bord - en rejsefortælling med både farver og dufte

30.03.21
En 21-døgns rejse med et passagerskib og dets 600 passagerer, fra Ceylon til London i 1954. En fin ramme for mange små og større fortællinger om de enkelte mennesker på skibet, oplevet gennem den blot 10-årige Michaels opmærksomme og nysgerrige øjne.

Michael rejser nemlig stort set alene – der er en kusine og en tante ombord på skibet, men de er ikke indkvarteret sammen, og Michael finder derfor hurtigt sammen med to næsten jævnaldrende drenge, Cassius og Ramadhin. De beslutter sig for at gøre mindst én ulovlig gerning hver dag, men deres virkelige beskæftigelse bliver at iagttage det voksenliv, som de selv står på grænsen til at træde ind i. Og skibet byder virkelig på at farverigt galleri af personer og skæbner.

Rejsen rummer også en voldsom og dramatisk hændelse, som involverer flere af skibets passagerer og dens betydning for den voksne forfatter – navnesammenfaldet er næppe tilfældigt – og hans kusine. Personligt havde jeg gerne nøjes med alle de fint beskrevne, mere dagligdags hændelser og det mystiske skær, de får i drengenes fantasi.

Ondaatje er nemlig en fremragende fortæller, der virkelig kan give en rejsefortælling både farver og dufte. Den natlige tur gennem Suez, oplevet af de tre venner, der holder sig vågne for at få det hele med, er for eksempel fantastisk beskrevet.

Ondaatje, Michael: ”Kattens bord” (2014)

Anmeldt af Jon Petersen

Materialer