Krigslys

18.02.21
”I 1945 rejste vores forældre væk og overlod os til to mænd der muligvis var kriminelle”. Så er vi ligesom i gang....effektivt og kontant.

Michael Ondaatje, som skrev ”Den engelske patient”, har her skrevet en episk roman, som rummer flere smukt beskrevne delhistorier. Jeg-fortælleren, den omtrent 14 årige Nathaniel og hans yngre søster Rachel, bliver som nævnt overladt til sig selv og nogle omsorgsfulde, men særdeles specielle mænd, da forældrene tilsyneladende skal rejse til Asien med meget kort varsel.

Et liv i den absolut bedre sociale ende af Londons borgerskab bliver skiftet ud med et hemmelighedsfuldt selskab af mennesker som på hver deres vis får en stor betydning for børnene. Nathaniel dropper efterhånden ud af skolen og arbejder i stedet, først i vaskekælderen på et stort hotel og siden som dæksdreng på en pram på Themsen og kanalerne, der blandt andet smugler væddeløbshunde illegalt til landet. Her møder han et helt fremmed miljø – og hans forelskelse i en jævnaldrende arbejderklassepige, han kun kender som Agnes Street efter den gade, hvor de mødes i et tomt hus, er smukt skildret.

En dag dukker moderen op igen på særdeles overraskende vis – herfra kommer bogen især til at fortælle hendes meget overraskende og helt særlige historie i efterretningstjenesten, under og umiddelbart efter 2. verdenskrig.

En på alle måder fortælling om efterretningsarbejde, helt i Le Carrés stil. Og en fornem skildring af en side af London, man ikke tit oplever. Sproget er suverænt, og selvom bogen er på under 300 sider er der både plads til indgående beskrivelser af omgivelser, troværdige personer og en handling, hvor der smukt bliver bundet knuder på alle de ender, der ellers undervejs har forekommet løse.

Anmeldt af Jon Petersen
 

Materialer