Forældres fundamentalisme

17.07.19
En fortælling om en barndom og ungdom under stærk påvirkning af ekstremt religiøse forældre

Jeg har tidligere skrevet om den selvbiografiske amerikanske roman ”Glasslottet” af Jeannette Walls. Fortællingen om pigen, der vokser op i en alternativ nomadefamilie med forældre, der med store omkostninger for deres børn, udlever drømmen om et liv i opposition til det etablerede samfund. En fremragende bog, der i 2017 blev vellykket filmatiseret med Woody Harrelson og Naomi Watts i rollerne som de idealistiske forældre.

Var du vild med Glasslottet, vil du uden tvivl blive mindst lige så begejstret for den ligeledes selvbiografiske roman ”Oplyst” af Tara Westover, der også fortæller om en barndom og ungdom under stærk påvirkning af ekstremt religiøse forældre. Tara vokser op for foden af et bjerg i en lille by i staten Idaho. Familien er mormoner og tæller ud over Tara en søster og fem brødre. Forældrene nærer en udtalt skepsis over for både skole- og sundhedsvæsen, så børnene bliver hjemmeundervist og udelukkende lægeligt tilset og behandlet af moren og hendes urteeliksirer. Hjemmeundervisningen lader dog meget tilbage at ønske, og Tara har så godt som ingen uddannelse bag sig, da hun efter en kamp med sine forældre, får lov at søge ind på det mormonske universitet Brigham Young som 17-årig. Indtil da har hun primært arbejdet for faren på hans skrotplads under forhold, hvor både hun og hendes brødre flere gange er i livsfare. Mod alle odds men med en usædvanlig begavelse indleder hun nu et studieforløb, hvor hun på ganske få år tilegner sig viden, andre er halve liv om at opnå. Undervejs løber hun sig mange staver i livet og er konstant splittet mellem sit nyopdagede oplyste miljø og forældrenes, især farens, strengt religiøse og realitetsfornægtende verden.

Vi ved jo godt det sker, men det er alligevel altid rystende at læse om børn, der bliver ofre for deres forældres fundamentalisme, uanset om den baserer sig på religion, politik, kostplaner eller andet. Og dem vi læser om, er altid dem, der har formået at løsrive sig og finde sig selv i en anden forståelse af virkeligheden, oftest med store omkostninger. Som Tara. Men langt de fleste hører vi aldrig om. De underkaster sig eller indoptager forældrenes verdensbillede og fornægter sig selv. Også med gevaldige omkostninger. Det gælder for flere af Taras søskende. ”Oplyst” er en vigtig og velskrevet bog, som jeg godt kan forestille mig, at vi også får at se som film på et tidspunkt.

Af Laura Michelsen, Tårnby Kommunebiblioteker

Materialer