Forelskelsens mysterium

22.01.18
Undrer du dig ind imellem over, hvem du falder for? Ny bog fra anerkendt "forelskelsesforsker" lærer dig, at der altid er en mening og at den findes et spadestik dybere i dig selv og din egen historie.

Af Laura Michelsen

Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte
Man siger at hjertets veje er uransagelige, og mange har da også gennem tiden undret sig over deres eget valg af partner, når den første forelskelse har lagt sig. ”Hvad så jeg dog i ham eller hende?”, spørger man sig selv og sine venner, som heller ikke kan se det. Pludselig føles det helt forkert, og man har mest lyst til at kaste håndklædet i ringen og fortsætte jagten på den rigtige. ”Hvorfor forelsker jeg mig altid i den forkerte?” er spørgsmålet, man gang på gang sidder tilbage med. Hvis du kan genkende noget af dette, så er der godt nyt, for ifølge forfatteren til en ny bog om forelskelsens mysterium forelsker du dig aldrig i den forkerte.

Jytte Vikkelsøe er ph.d. i socialpsykologi og har de seneste 10 år forsket i kærlighedens og parforholdets skjulte og åbenlyse dynamikker. I sin bog introducerer hun begrebet ”den mytiske hårdknude” som et udtryk for den konflikttilstand, mange par havner i, og som synes umulig at løse. Det er her, vi får lyst til at løbe skrigende bort. Den person vi oplevede som vores forløser og hvis nærvær gjorde, at vi følte os hele, er pludselig blevet en krænker, der truer med at tage livsglæden fra os. Ifølge Jytte Vikkelsøe vil vi altid forelske os i en person, der både rummer et forløsende og et krænkende aspekt. Det er naturligvis ikke noget, vi er bevidste om, men vores ubevidste hjerneområder behøver ikke mere end en femtedel sekund for at ”regne den ud”, når vi står overfor et andet menneske.

I bogen følger vi tre par, der alle står på grænsen til et brud. Vi hører hver deres personlige historie og hver deres oplevelse af problemet i forholdet. I alle baggrundshistorierne finder vi større eller mindre sår og brud, der har været med til at forme den enkeltes måde at forholde sig i kærlighedsrelationer, og det bliver tydeligt, at sårene hos de to elskende på forunderlig vis passer sammen. Vi bliver så at sige mindet om vores gamle sår i mødet med den elskede, og netop heri ligger muligheden for personlig vækst og reel forløsning, hvis vi har modet til at vende opmærksomheden indad og gøre op med vores egen indre krænker, som den elskede blot er et spejl af. Det kan lyde både provokerende og svært, men ikke umuligt, når man har denne indsigtsfulde og velskrevne bog ved sin side. Læs den før du forlader din kæreste!       
Materialer