Lidt af hvert

15.06.21
Fablen, gyseren, science-fiction klassikeren...

Mange vil højlydt fortælle, at de ikke gider spilde tiden på at læse en bog, de allerede kender, når nu der findes så mange gode, som de ikke har læst endnu. Og det kan der naturligvis være god mening i. Men jeg har de seneste mange år haft et ritual i min sommerferie: at finde en eller flere af de bøger, jeg læste for år tilbage og stadig har et eller andet forhold til, og genlæse den for at se, hvordan tiden har påvirket min oplevelse.  

Der er visse bøger - mange af dem læst i ungdommen - som mest skal læses med et nostalgisk glimt i øjet. Deres funktion er mest at minde mig om, hvilken type menneske man var som yngre (åh så naiv) - men der er også bøger, som blomstrer af at blive læst med andre øjne. Erindringen om dem er måske stadig skinnende og farverig, men når man dykker ned i dem igen, opdager man, at virkeligheden også er dybere og varmere.

10-15 år skal der gerne gå, før en bog rigtig er moden til genlæsning for mig, men nogle af bøgerne på listen herunder rækker betydeligt længere tilbage. Og de holder stadig den dag i dag - ja, de holder måske endda endnu bedre, end de gjorde dengang. Så her er fem bøger, jeg kan dobbelt-anbefale til sommerlæsning - og to, jeg ser frem til at genlæse, evt. her til sommer.

1. Fablen

En bog om kaniner? Ja, det lyder som en bog, man læser op for sine børn - og det skal du være velkommen til at gøre. Men jeg tænker også, at du vil opleve, at du selv får mere ud af Richard Adams' Kaninbjerget, end de gør. For det er en varm og spændende bog, der går lige i hjertet.

2. Gyseren

Stephen King har skrevet meget - også for meget, kunne jeg godt argumentere for - men i mine øjne når intet af det op på siden af hans tredie bog, Ondskabens hotel. Da jeg første gang læste om familien Torrance, der skal passe et (måske) hjemsøgt hotel over vinteren, hed den Drengen der skinnede, men titlen har ærligt talt ikke den store betydning. Historien er stadig grum og knugende.

3. Science fiction-klassikeren

Ringenes herre for science fiction-fans, kaldes Frank Herberts Dune ofte. Men det er først og fremmest et epos bygget op af intriger og planer og skumle hensigter, altsammen skjult i komplekse strategier og bagtanker - centreret omkring ørkenplaneten Arrakis og Paul Atreides' forsøg på at overleve omringet af fjender, ørken og gigantiske sandorme. Den danske udgave findes desværre ikke på eReolen, så du kan læse den på engelsk.

4. Verdens undergang (måske)

Grete Roulund skrev bøger, hvor der på den ene side ikke skete en hel masse, og der på den anden side gjorde. I Setans porte er det muligvis verdens undergang, da de mytologiske bajanger dukker op på en fiktiv sydøstasiatisk ø-republik - men i stedet for det store brag drager Roulund læseren ind i et væld af små historier omkring den lokale konsul og en lille gruppe mennesker, der er fortabte i junglen. Det er og forbliver en mesterlig roman, og en af dem, som jeg ikke behøver vente mange år for at genlæse.

5. Metakrimien

Rock Nekropolis var den første af Christian Hauns romaner, jeg læste, så den har en særlig plads i mit hjerte, selv om jeg nok kunne diskutere længe, om den er hans bedste. Det er en krimi, men ikke en hvilken som helst mordgåde, for den fører til byen Rock Nekropolis, placeret under vores drømme og hjemsted for alle de store, afdøde stjerner. I al fald indtil nu, hvor nogen er begyndt at slå dem ihjel.

Denne sommer

Sommerferien er altid uforudsigelig, og selv gode planer har det med at smelte i varmen. Men på min liste til denne ferie står i al fald to titler, simpelthen fordi de netop er udkommet på dansk. Den første er H. P. Lovecrafts fortællinger - Lovecraft har tidligere været at finde på dansk, men oversættelserne har ærligt talt været af tvivlsom værdi. Nu har Jakob Levinsen sat danske ord på de floromvundne gys, så jeg tænker, det er tid til et gensyn. Fra samme tid kommer Robert E. Howards Conan, som ikke før har været oversat. Der er indtil videre kun kommet en enkelt samling, men der skal jo altså også være plads til de nye bøger, selv om det er ferie.

Oprindeligt skrevet af eReolen.

Materialer