Med far på værtshus

11.01.18
Læsningen af Lotus Turells' biografi ændrede Poul Lerche-Thomsens syn på Dan Turell.

Af Poul Lerche-Thomsen

Lotus Turell er foredragsholder og datter af Chili og Dan Turell. Hun fortæller åbenhjertigt om sin opvækst i lejligheden på Alhambravej på grænsen mellem Frederiksberg og Vesterbro. Hun sover i perioder med sin mor (kaldet Pige) på en madras i stuen, fordi faren er på druk, så fuld, at han falder om på gulvet. En gang, hvor Chili er på rejse, og Dan har ansvaret, sover hun under bordet på værtshuset. Da hun bliver bragt hjem, modtager Dan hende grinende: ”Hør engang .. den taler”. Lotus foreslår som fire-femårig, at ”Vi skal skilles”, da familien ikke har det godt med hinanden længere. Det bliver dog ikke til noget, livet fortsætter med farens drukture, afbrudt af skrivning af kriminalromaner for at betale en stor skattegæld.

Lotus’ opvækst er præget af farens misbrug, som hun prøver at skjule for omverdenen. Dan og Lotus har hemmeligheder for Chili, som arbejder på teater og ikke kender til værtshusbesøgenes omfang. Bogens første del afsluttes med Dans død som 47-årig, da Lotus er 13 år.

Bogens anden del er tilbageblik på, hvordan teenage-pigen håndterede tabet af sin far ved at opbygge en smilende overflade og påtage sig masser af arbejde.

Tredje del er en erfaringsguide, hvor Lotus har sammensat de spørgsmål, hun modtager ved de foredrag, hun holder om at være vokset op i en alkoholikerfamilie. Dette selvhjælpskapitel er nok forfatterens egentlige formål med bogen.

For en menneskealder siden kunne man være heldig at se Dan Turell sidde på restaurant Frederik VI, uden at ane noget om det svigt, han udsatte sit barn for. Hans skatteproblemer var velkendte og bruges stadig som eksempel på, hvordan det kan gå, hvis man som selvstændig ikke lægger til side til skat.

Bogen biograferer en kendt forfatter, og den ærlige beretning har ændret mit syn på Dan Turell fra at være en stor kunstner med egen plads i Vangede til en overfladisk selviscenesætter.

Hvis man kun er interesseret i fortællingen om Dan, så nøjes med at læse bogens første del.
 

Materialer