Lær at læse gotisk

Du får tip til, hvordan du kan lære at læse gotisk skrift.

Før år 1900 blev mange bøger skrevet med gotisk skrift - som er en særlig krøllet skrift. I bøger kan skriften hurtigt læres, men når det gælder en præst håndskrift, så kan det godt tage lidt tid at komme ind i hans skrivemåde.

Spørgsmål
Jeg kan ikke læse skriften.
Hvad gør jeg?
Du kan prøve et kursus på nettet, som Statens Arkiver stiller til rådighed.

Du kan også prøve at læse det, du finder i kirkebøgerne og folketællingerne om din familie. Du kan få hjælp ved at have eksempler på de forskellige bogstaver ved hånden, så du kan gætte bogstaverne og dermed hvad der står.

Arkivverket - Gotisk skrift

Du kan også få hjælp fra app'en, hvor du kan øve dig på gotisk håndskrift, når du er på farten.
Det er det norske arkivvæsen har udviklet en app. Du kan øve dig på alfabetet og læse ord skrevet med gotisk skrift - i forskellige sværhedsgrader. Derudover kan du skrive et navn eller et ord, som du gerne vil se skrevet i gotisk. Så nu bliver det lettere at lede efter et slægtsnavn i kirkebogen.
 
App’en kan hentes til både iPhone og Android - foruden at den også virker på tablet.

Her er linket til Appstore: Gotisk håndskrift
Den kan også hentes på Google Play: Gotisk håndskrift

Hvis du går i stå med at læse et ord, så prøv at følge Statens Arkivers gode råd eller prøv Landsarkivet for Sjælland med deres gode råd.

Du kan se trykte gotiske bogstaver ved hjælp af denne hjælpeside. De trykte bogstaver kan hjælpe dig med at komme i gang med de håndskrevne, desuden kan den trykte tekst på f.eks. folketællingern også stå med gotiske bogstaver.
 
Du ser her en meget flot side i Tårnbys kirkebog. Den er udført af Niels Randulph With. Han var præst i Tårnby Kirke fra 1757 til 1788.

Indskrift af Tårnbys præst i 1772