Herman Bang og Amager

Forfatteren Herman Bang brugte i 1911 Amager som kulisse til to film.

Herman Bangs noveller og Amager

Amager dannede i 1911 kulisse for to film. Begrundelsen for netop at bruge øen til filmoptagelser var det ifølge Amager Bladet samme år "sikkert at her kan skuespillerne finde den fornødne ro til optagelserne uden at blive forstyrrede af for mange nysgerrige tilskuere."

De fire Djævle

Den ene film havde Herman Bangs novelle "De fire djævle" som forlæg. Novellen er fra 1890 og beskrives ofte som Bangs længste og sidste excentriske novelle, men også den mest elskede. Den tragiske fortælling om jalousiens ødelæggende væsen foregår i et cirkus, hvor De fire djævlen optræder. En af disse artister er Fritz, der får et ødelæggende kærlighedsforhold til en kvinde fra overklassen. En af Fritz kvindelige kolleger er samtidig hemmeligt forelsket i ham. Frits blev spillet af filmens instruktør, Robert Dinesen. Arkivet har fundet andre steder, hvor det nævnes, at Alfred Lind skulle være instruktøren.


Novellen er siden blevet filmatiseret yderligere tre gange: i 1919 ved tyskeren A.W. Sandberg, i 1929 i USA ved Fred Murnau og endelig i 1985 igen i Danmark, nu med titlen "De flyvende Djævle", med Anders Refn som instruktør.

Alhambra

I 1906 åbnede bødker Carl Rasmussen forlystelsesparken Alhambra ved Sundbyvester Plads, og det var her en dramatisk optagelse til filmen fandt sted i et cirkustelt. Amager Bladet skrev: "Rimeligvis vil stykket på grund af sit særlige emne egne sig til eksport, og Herman Bang vil blive endnu mere berømt i udlandet, end han er."

Filmen fik premiere i Kosmorama den 28. november 1911. Herman Bang døde året efter premieren.

Den Farlige Leg af Herman Bang

Med Kastrupgård som filmkulisse

Samme år, 1911, blev Kastrupgård brugt som kulisse til en anden spillefilm "Den farlige Leg". Den havde et noget mere romantisk indhold med historien om overlærerdatteren, der elskes af kromandens søn, men forføres af den unge godsejer - spillet af Johannes Meyer. Instrueret af Alfred Lind. Manuskriptet var skrevet af Edgar Høyer. Han stod også for manus til en noget anderledes film nemlig Carl Th. Dreyers film "Blade af Satans Bog" fra 1921.

Amager Bladet fortæller følgende om optagelserne: "Charabancer svingede op foran portene fulde af herregårdsgæster, der blev leget, og der blev kysset… i rette øjeblik kom en virkelig gårdskarl trækkende med fire heste, der nåede med på billedet".

Den farlige leg
"Den farlige Leg" havde premiere, ligeledes i Kosmorama.
Det var den 10. september 1911.

Materialer