Theodor Philipsen

Læs om det særligt smukke lys på Amager og Saltholm, som inspirerede maleren Th. Philipsen til at male sine billeder.

Lyset ved kysten

Lyset på Amager - og på Saltholm - er noget særligt for en kunstner.

Ofte er det bakkede landskab, den løvfældende skov og den blikstille sø det som forbindes med naturskønhed. Det er det, kunstnere tit har kastet sig over. Til gengæld tilbyder det flade land langs vandet noget andet - lyset. Strålende, ubegrænset og rigt. Og lyset er vigtigt for impressionistiske malere. Lyset og dermed også skyggen, som får farverne til at forandre sig - i løbet af dagen og året. Lyset giver liv til farverne.

Kastrup Værk af Th. Philipsen

Theodor Philipsen
KASTRUP VÆRK SET FRA LANDSIDEN, 1900
Olie på træ. 47 x 62 cm 

I en gamle bog for turister fra 1957 skriver Henrik Bramsen i værket "Danmark - Øst for Storebælt" om maleren Theodor Philipsen og hans forbindelse til Amager:

"Han var bosat derude og kendte egnen til bunds, i al slags vejr, til alle aarstider, paa alle ugens dage og ikke blot lørdag og søndag. For ham var amageren ikke en strikkende kone i nationaldragt efter fyraften, men manden som læsser gødning paa en trillebør ved den opkørte, gennemblødte landevej. Det er en sandere verden han giver os, men også en prægtigere, hvor lyset og vejret hersker. Det trænger ind overalt, opløser og omdanner hverdagen til et straalende skuespil. Hans farve kan have diamantens fylde og spillende lys, men alt som oplevet i et nu. Hans dyr er ikke bare "staffage", men er et med lyset og væden. Han kender deres væsen og bevægelser og de rytmer med præg af lovmæssighed, hvormed de færdes i terrænet".

Citat fra side 91-92.

Bogen kan læses i Tårnby-rummet på Tårnby Hovedbibliotek.

Du kan læse mere i det lokalhistoriske blad Glemmer Du nr. 4, 2016 "Theodor Philipsen".

Du kan også læse mere i det lokalhistoriske blad Glemmer Du nr. 6, 2006 "Kunstnernes Tårnby".

Se maleriet

Du kan se det impressionistiske maleri på Kastrupgårdsamlingen i den faste del af udstillingen. Første gang Kastrup Fajance og Th. Philipsen blev udstillet permanent på Kastrupgård var den 31. oktober 1988, hvor der var fernisering samtidigt med museets første café blev åbnet.