Maglebylille - landsbyliv

Om livet på landet i de små huse i Maglebylille.

Minder fra landsbyen Maglebylille

Kastrup Glasværk med hytte 1 og 5
Reinhard Rasmussen blev i sit voksenliv glassliber på Kastrup Glasværk. Han fortæller: Søndag den 21. november 1920 kom jeg til verden i den lille landsby på Amager, som kaldes Maglebylille. Også kaldet Marbolille i Lauritz de Thurahs Amagerbeskrivelse fra 1758.
 

Barndomshjemmet

Maglebylille står for mig som alle tiders sted at være barn i. Vi boede i et stråtækt hus med udhus. I udhuset var der hestestald, hesten vi havde var en nordbagge. I stalden var der også en gedebuk, det var min broder Ejlers. Den havde han byttet sig til for en sabel.

I den ene ende af stalden havde hønsene sine redekasser og lige udenfor var hønsegården. I udhuset var der også lokum - også kaldet retirade. Der var en temmelig stor grund til, som blev dyrket.

Jeg kan huske, at redekasserne engang var lagt udenfor. Der skulle gøres rent og hvidtes. I en redekasse var der tre rum, så i min fantasi var det en flyvemaskine. Jeg har nok været ca. 5 år dengang, så jeg satte mig op i det midterste rum og legede flyver Jeg har sikkert haft det sjovt. Men da min mor så, at jeg sad i redekassen, var det sjove forbi, for redekassen var fuld af hønselus, og det var alt mit tøj også. Så jeg måtte af med alt tøjet, og mor brændte det alt sammen ude i gården. Jeg kom op i en balje vand og blev skrubbet over det hele. Det foregik også i gården. Hun har været tosset, og jeg har nok fået et par flade.

Maglebylille - den levende landsby.