For børn

Til dig der har et barn med ordblindhed

Ordblindhed er et vidt begreb og kommer i mange former. Vil du lære mere om ordblindhed? Så læs med og få et par råd til, hvordan du bedst hjælper dit barn i situationer, hvor ordblindhed kan være en udfordring.

Af Josefine Norberg Steffensen

Ordblindhed viser sig på forskellige måder, i praksis bliver man udfordret på koblingen af lyd og bogstaver. Det er ikke noget man vokser fra, men noget der følger os livet igennem. Ordblindhed kan være arveligt og gør det sværere, men IKKE umuligt at lære at læse. Når man støder på udfordringer, har man brug for de rigtige redskaber og den rigtige viden for bedst muligt, at kunne imødegå udfordringerne. Og som forælder er der nogle ting du kan gøre:

  • Læs højt sammen med barnet
  • Lav rim og remser
  • Leg med sproget: find på lange ord, helt korte ord, sjove ord

Fra 3. klasse kan man blive testet for ordblindhed og når det er konstateret, er der digitale hjælpemidler at hente. Man kan få adgang til Nota, et bibliotek og videncenter der beskæftiger sig med bøger og læsning for mennesker med syns- og læsehandicap. Her kan man blandt andet få adgang til digitale bøger, skolebøger, aviser og meget mere, hvor teksten kan blive læst højt.

Ordblindhed findes i mange grader og det betyder, at behovet for hjælp varierer. Det kan derfor være en hjælp at tale åbent med sit barn om ordblindhed og om ord og sprog generelt. Du kan eksempelvis bruge følgende i jeres hverdag: 

  • Lade det vise dig hvad det kan og har lært
  • Vær en rollemodel og læs/lyttelæs selv. 
  • Tal om hvad der står på pålæg, huse eller skilte i dagligdagen
  • Brug lydbøger sammen med bøger

Gør læsning til en hyggelig stund. Tag en tur på biblioteket og gå på opdagelse efter en ny bog sammen. Har I behov for hjælp, vil vi meget gerne hjælpe jer med at finde en bog der passer til dit barns behov og ikke mindst interesser. Måske finder du også en bog, så I kan læse sammen.