Litteratur

Forbudte bøger

Bøger er en vigtig kilde til viden, til at forstå andre verdner og til at dele synspunkter og virkelighedsopfattelser. Men nogle gange bliver denne vidensdeling opfattet som farlig, pervers eller provokerende i deres indhold og bliver stemplet som forbudte og censureret fra nysgerrige læsere.

Af Thilde Vegenfeldt

Tags

Litteratur

Hvad er censur? 

Censur er, når en myndighed kontrollerer, redigerer eller tilbageholder indhold og “medier” (bøger, film, artikler, kreative værker) fra at nå frem til en befolkningsgruppe. I Danmark blev censur ulovligt i forbindelse med indføringen af Grundloven i 1849, da det ses som en indskrænkelse af ytringsfriheden og dermed en trussel mod det frie demokrati. I forlængelse af Oplysningstidens idealer om, ja oplysning, og lige adgang til viden voksede modstanden mod censur i hele Europa op gennem det 18.århundrede.  

Censuren har dog været genindført i perioder, blandt andet i Danmark under besættelsesmagten fra 1940-1945. Og bøger bliver ved med at skabe debat, forargelse og forbud mange steder i verden den dag i dag.  

Hvorfor bliver bøger censurerede? 

Der kan være mange grunde til, at bøger bliver censurerede. Historisk set har kirken været en magtinstans, der hyppigt censurerede og dikterede vidensdeling. Den katolske kirke indførte i 1546 Index librorum prohibitorum, en liste over forbudte bøger og i Danmark blev censur formelt indført med Kirkeordinansen fra 1539.  

I nyere tid har Dan Browns bestsellersucces 'Da Vinci Mysteriet',  vakt stor forargelse - ikke mindst hos den katolske kirke - ved sin udgivelse, bl.a. på grund teorien om, at Jesus og Maria Magdalene skulle have haft et seksuelt forhold. Bogen er stadig dén dag i dag forbudt i lande som Iran og Libanon. 

Samfundskritiske og politiske-aktivistiske bøger, har også risiko for at provokere og dermed blive censurerede. Et af de mest kendte eksempler er George Orwells berømte dystopiske roman '1984', som blev forbudt i Sovjetunionen på grund af sin kritik af kommunismen. Tilsvarende blev bogen 'Intet nyt fra Vestfronten' forbudt i Nazityskland under Hitler på grund af dens anti-krigsbudskab.  

Bøger, der handler om køn og seksualitet, kan stadig skabe debat i dag og er blevet hyppigt censureret gennem tiden. Det kan både være, når der er tale om erotiske værker med eksplicitte sexscener, eller blot bøger der bryder med kønsnormer i forskellig grad.  

Derudover kan bøger, der beskriver vold og ekstremisme, eller har et ekstremt sprogbrug med mange bandeord, også blive underlagt censur. I USA bandlyser flere skoler stadig den dag idag bestemte litterære værker på grund af deres sprog. Et eksempel er Ray Bradburys dystopiske roman 'Fahrenheit 451', som tidligere har været forbudt flere steder i USA på grund af sit "uanstændige sprog". I 1992 besluttede en skole i Californien endda at overstrege alle bandeord i bogen for at beskytte eleverne. 

 

Kilder: SAXO og Stadsrevisionen