Hjælp til at søge, reservere og forny materialer

hvordan gør man det?

Denne vejledning er beregnet på søgning på PC/tablet. Hvis du bruger mobil, er der samme indhold og funktioner, men på den mindre skærm rykker elementerne en smule rundt på skærmen. 
Skriv søgeord i søgefeltet øverst på siden og tryk på returtasten på tastaturet eller vælg knappen 'Søg' ud for søgefeltet. Du starter altid med at søge i bibliotekets materialer.

Søger du efter nyheder og arrangementer på biblioteket, klikker du på "søg alle" til højre på skærmen og vælger hjemmesiden.

Hvis ikke søgefeltet er synligt, så klik på forstørrelsesglasset i topmenuen.

Sådan søger du

I dette eksempel har du læst en bog af Ernet Hemingway og ønsker at se, hvad forfatteren ellers har skrevet. Du kan søge på ét eller flere ord. Hvis din søgning ikke giver nogle resultater, kan det være at du har søgt på for mange ord, eller at du ikke har stavet rigtigt. Nøjes med max. 3 ord.

Det kan også være at biblioteket ikke har materialet. Så kan du evt. prøve at søge i den landsdækkende biblioteksbase Bibliotek.dk. Findes bogen dér kan du bestille den hjem.

Afgræns din søgning

En søgning på "Hemingway" giver mere end 300 resultater, så det kan være praktisk at begrænse antallet. Når du får ett søgeresultat dannes der automatisk en række kategorier, som vises i en afkrydsningsliste. Du kan gøre søgeresultat mere overskueligt, hvis du klikker en eller flere kategorier til:

  • Materialetype (fx bog, ebog)
  • Emne (fx amerikansk litteratur)
  • Børne- eller voksenmaterialer
  • Skøn- eller faglitteratur
  • Målgruppe (fx alder)
  • Forfatter (fx Ernest Hemingway)
  • Emne (fx Skønlitteratur, familien)
  • Årstal (udgivelsesår)
  • Sprog (fx dansk/Engelsk)

Hvis du fx kun ønsker fysiske bøger af og om Hemingway, klikker du på bog under 'Materialetype'. Så har du begrænset søgeresultatet til 46 værker. Sætter du også kryds med værker, hvor Ernest Hemingway er forfatteren, bliver antallet af hits endnu mindre.. 
Havde du valgt lydbog (net) havde du i stedet fået en liste over lydbøger fra Ereolen, som handlede om Hemingway

 

Ønsker du at fjerne afgrænsningen fjerner du bare et eller flere flueben i kassen og søger igen.

Oversigtslisten

For at kunne reservere materialet eller se, om materialet er tilgængeligt skal du trykke på titlen på bogen. Du kan se, om materialet er udlånt eller om det er hjemme, hvilke biblioteker, der har bogen, og hvor på biblioteket den er placeret.
Ved ebøger skal du også klikke på titlen. Så kan du låne materialet ved at klikke på 'Se online'.

Yderligere oplysninger

På den enkelte sides beskrivelsesblad kan du fx se, hvor mange eksemplarer, der findes; om hvor mange, der er reserverede - og hvor de kan findes på hylden og på hvilke biblioteker. I dette tilfælde er der et eksemplar af bogen, den er tilgængelig på hovedbiblioteket og findes under "udlån" - det vil sige blandt skønlitteraturen i stueetagen.

Du kan også se en liste over tilknyttede emneord, som du kan klikke på for at se andre materialer/titler inden for samme emneord. I dette tilfælde f.eks. storvildtjagt.

Endelig kan du på den enkelte titels beskrivelsesblad også reservere materialet eller tilføje titlen til din huskeliste (her skal du være logget ind).

 

Fornyelse af lån

Du er velkommen til at forny lånet på dine materialer i alt 6 gange. Husk altid at tjekke i din lånerstatus på "Lån", om fornyelsen er gået igennem.

Sådan gør du

Klik på hjemmesiden og log på med dit brugernavn og adgangskode. Du får nu en oversigt over, hvilke materialer du har hjemlånt. Ud for hvert materiale er der en boks. Sæt hak i boksen, og frem kommer en knap "forny valgte", hvor der står hvor mange materialer, du ønsker af forny.

 

Sådan sætter du reserveringer på pause.

Klik på hjemmesiden og log på med dit brugernavn og adgangskode. Du har nu mulighed for at redigere din profil, inklusiv felterne "Reservationer på pause". Her skal du indtaste i hvilken periode, du ønsker at sætte reserveringerne på pause. Derved undgår du, at du får en reserveret bog hjem, som du ikke kan nå at afhente.  Du mister ikke din plads i køen - du bliver blot sprunget over, indtil du er hjemme igen.

Du skal være opmærksom på, at muligheden for at sætte reserveringer på pause kun gælder bibliotekets egne materialer. Reserveringer på bøger, film mv., som vi har bestilt til dig fra et bibliotek uden for kommunen  - såkaldte fjernlån - kan du ikke sætte i bero.

Sådan ændrer du afhentningssted

På din brugerprofil kan du vælge, hvilket bibliotek du ønsker som afhentningssted. Det er så her, du kan afhente reserverede materialer.  Klik på hjemmesiden og log på med dit brugernavn og adgangskode. Ændringerne slår igennem med det samme og gælder alle reserveringer, som endnu ikke er klar til afhentning.

For sent afleverede fornyelser

Vær opmærksom på at aflevere dine materialer til tiden. Afleverer du dem efter fristen, vil du modtage et gebyr. Dette gebyr bliver udregnet efter den oprindelige udlånsdato og ikke fra fornyelsesdatoen.