Søg, reserver og forny

Dansk
For at reservere og forny, skal du logge på hjemmesiden

Søg og reserver

Når du søger, bruger du søgefeltet for oven. For at gøre antallet af søgeresulter mere overskueligt er det en god ide, kun at skrive få ord i søgefeltet (f.eks. titlen, emnet eller forfatteren til det materiale du søger). Som udgangspunkt søger du i alle bibliotekets materialer. Når du finder den ønskede titel, trykker du på den, trykker "Reserver".
Du kan reservere materiale, du har lånt, hvis det ikke er reserveret af andre. Du modtager besked fra biblioteket via e-mail eller sms, når materialet er klar til afhentning. Materialer som biblioteket ikke selv har, forsøges skaffet fra et andet bibliotek.

Gør dine søgninger mere overskuelige

Biblioteket har flere millioner materialer, så det kan være svært at finde det man ønsker. Du har flere muligheder for at gøre dine søgninger mere præcise:

  • Klik i rullemenuen “søg i alle” og vælg hvilken slags materialer (skønlitteratur, faglitteratur, film, lydbøger m.m) du ønsker. Hvis du så nu skriver dine søgeord vil du kun få tilbudt materiale som tilhører den kategori, du har valgt.
  • Du kan også begrænse søgeresultaterne efter du har foretaget din søgning. Søger du f.eks. efter “hunde” kan du, ved at klikke på “afgræns din søgning”, vælge at søge efter nyheder og arrangementer om emnet (“hjemmesiden”) eller om materialer om emnet (“biblioteksbasen”). Som udgangspunkt søger du altid efter materialer.
  • Du kan også indsnævre din søgning ved at klikke hvilken materialetype du ønsker: bog, tidsskriftsartikel, ebog, lydbog, billedbog, lydbog, om det skal være for børn eller voksne, bestemte forfattere, hvilket år materialet er fra osv. osv.

På forsiden af hjemmeside, vil du altid under “dit online bibliotek” kunne finde et udvalg af digitale materialer (e-bøger, lydbøger, film og podcasts) fordelt på forskellige kategorier.
På samme måde har vi samlet anbefalinger af “fysiske” bøger for børn og voksne inden for mange forskellige typer af skøn- og faglitteratur.

Fornyelse af lån

Du er velkommen til at forny lånet på dine materialer i alt 6 gange. Husk altid at tjekke i din lånerstatus på "Lån", om fornyelsen er gået igennem.

Sådan gør du

Log dig ind på hjemmesiden og vælg "min konto". Tryk herefter på "Lån". Du får nu en oversigt over, hvilke materialer du har hjemlånt. Ud for hvert materiale er der en boks. Sæt hak i boksen, og frem kommer en knap "forny valgte", hvor der står hvor mange materialer, du ønsker af forny.

Sådan sætter du reserveringer på pause

Tryk på pauseknappen, mens du er på ferie. Log ind og tryk på knappen "Mine sider" oppe i højre hjørne. Herefter trykker du på "brugerprofil" i menuen. Du har nu mulighed for at redigere din profil, inklusiv felterne "Reservationer på pause". Her skal du indtaste i hvilken periode, du ønsker at sætte reserveringerne på pause. Derved undgår du, at du får en reserveret bog hjem, som du ikke kan nå at afhente.  Du mister ikke din plads i køen - du bliver blot sprunget over, indtil du er hjemme igen.

Du skal være opmærksom på, at muligheden for at sætte reserveringer på pause kun gælder bibliotekets egne materialer. Reserveringer på bøger, film mv., som vi har bestilt til dig fra et bibliotek uden for kommunen  - såkaldte fjernlån - kan du ikke sætte i bero.

Sådan ændrer du afhentningssted

På din brugerprofil kan du vælge, hvilket bibliotek du ønsker som afhentningssted. Det er så her, du kan afhente reserverede materialer.  Tryk på "Mine sider" oppe i højre hjørne og vælg herefter "brugerprofil" i menuen til venstre. Her har du numuligheden for at vælge et afhentningssted. Ændringerne slår igennem med det samme i bibliotekssystemet og gælder alle reserveringer, som endnu ikke er klar til afhentning.

For sent afleverede fornyelser

Vær opmærksom på at aflevere dine materialer til tiden. Afleverer du dem efter fristen, vil du modtage et gebyr. Dette gebyr bliver udregnet efter den oprindelige udlånsdato og ikke fra fornyelsesdatoen.