Biblioteket fejrer historien – med lånte fjer
I uge 47 sætter vi fuld fokus på historie, når Bibliotekernes Festival for Historie løber af stablen.
Af Camilla Skovgaard
I år er historiefestivalens tema ’Med lånte fjer’ og handler om, hvordan vi i tidens løb har taget fra det fremmede og gjort det hjemligt og dansk.
Ligesom kragen, der i en af Æsops fabler, smykkede sig med påfuglefjer og følte sig vigtigere, er dansk historie rig på udenlandske ideer, stilarter og kulturobjekter, som vi har pyntet os med. I løbet af uge 47 vil historikere, forskere og forfattere give deres vinkel på dansk historie og alt det fremmede, der inspirerede den.
Ugen er sammensat af spændende, livestreamede foredrag, man kan se med på hjemmefra (Live i stuen), en børneskattejagt gennem historien på biblioteket og to livestreamede oplæg, som du kan se på biblioteket og skal hente billet til.
Live i stuen
Live i stuen er livestreamede oplæg, du kan se hjemmefra. Find links til livestreams under hver overskrift herunder.
Læs mere om de forskellige oplæg på historiefestival.dk
Mandag d. 18/11
Kl. 15.30 En dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer
// Livestreaming fra Flensborg bibliotek
Efter 1864 overvejede flere danske politikere, om Sønderjylland kunne genvindes ved at bytte De Vestindiske Øer til Tyskland. Historiker Klaus Tolstrup Petersen fortæller om disse danske overvejelser og vurderer, om byttehandlen kunne være et reelt alternativ til et salg til USA.
Link til: En dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer
Kl. 16.30 Med lånte fjer – Oldtidens skibe
// Livestreaming fra Roskilde Bibliotek
Skibsarkæolog Morten Ravn fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, folder festivaltemaet “Med lånte fjer” ud med udgangspunkt Danmarks maritime historie – fra bronzealder til vikingetid. Dansk skibsbygning og søfart har altid været påvirket af idéer, metoder og teknikker fra det store udland.
Link til: Med lånte fjer - Oldtidens skibe
Kl. 19.00 Krig og tab der formede Danmark
// Livestreaming fra Roskilde Bibliotek
Drømmen om et samlet Norden faldt for alvor fra hinanden med 17oo-tallets store nordiske krig og skilsmissen fra Norge i 1814. Historikere Dan H. Andersen og Rasmus Glenthøj udfolder de centrale begivenheder og diskuterer, hvordan det formede den danske nationale identitet.
Link til: Krig og tab der formede Danmark
Tirsdag d. 19/11
Kl. 16.30 Er der troværdig viden på nettet? Danmarks nationalleksikon om fremtiden med AI
Kunstig intelligens revolutionerer vores søgning efter viden. I fremtiden vil vi ikke længere vide, hvor indhold nødvendigvis kommer fra, hvilke kilder det bygger på og hvad vi har ”lånt” fra andre uden at vide det. Ansvarshavende chefredaktør Erik Henz Kjeldsen, Lex – Danmarks nationalleksikon fortæller hvordan Lex arbejder med at sikre alle adgang til troværdig viden og hvordan den opgave har ændret sig med tiden
Link til: Er der troværdig viden på nettet? Danmarks nationalleksikon om fremtiden med AI
Kl. 19.00 At skrive historien til live – samtale med Anne-Cathrine Riebnitzsky
// Livestreaming fra Aalborg Bibliotekerne
Kom med til en spændende aften med forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky, der fortæller om kunsten at skrive historiske romaner og balancen mellem fakta og fiktion. Med udgangspunkt i sin nye roman Tempel, som foregår op til Jesu fødsel, deler hun indsigt i sin research og de valg, der former en historisk fortælling.
Link til: At skrive historien til live - samtale med Anne-Cathrine Riebnitzsky
Onsdag d. 20/11
Kl. 15.30 Spis din historie 1: Historien om dansk mad
// Livestreaming fra Historiens Hus i Odense
Hvad er ægte dansk mad? Det spørgsmål har vakt heftig debat i mere end 150 år. Foredraget giver indblik i, hvordan vi gennem tiden har diskuteret og defineret dansk madkultur, og hvordan forskellige forestillinger har påvirket vores forhold til den mad, vi spiser.
Link til: Spis din historie 1: Historien om dansk mad
Kl. 16.30 Spis din historie 2: Rettens rødder
// Livestreaming fra Historiens Hus i Odense
De fleste har en holdning til hvordan traditionelle retter skal smage og hvornår de skal spises. Men hvor stammer retterne egentlig fra? Og har de altid smagt, som de gør i dag? Foredraget følger de tråde, der binder det kulinariske Europakort sammen og bevæger sig tilbage til rødderne af nogle af vores traditionsrige retter.
Link til: Spis din historie 2: Rettens rødder
Kl. 19.00 Rom: Arkitektur til låns igennem århundreder
Rom består af mange historiske lag og er præget af forskellige arkitektoniske stilarter fra antikken frem til i dag. Igennem århundrederne har man bygget videre på det, der lå der i forvejen, og antikken har været det store ideal, man gerne ville ligne.
Link til: Rom: Arkitektur til låns igennem århundreder
Torsdag d. 21/11
Kl. 16.30 Kampdag! Fodboldhistorie med Morten Bruun
// Livestreaming fra Herning Bibliotekerne
Vær med i Live i stuen, når Morten Bruun kommer og dele ud af sin viden om og passion for fodbold. Morten Bruun vil i sit oplæg fortælle om bogen “Kampdag”, der udforsker fodboldens rolle i kultur og identitetsdannelse og give os et dybt indblik i spillets historiske udvikling.
Link til: Kampdag! Fodboldhistorie med Morten Bruun
Kl. 19.00 Dansk popmusiks svenske rødder
// Livestreaming fra Herning Bibliotekerne
Troede du, at “Karl Herman og jeg” af John Mogensen var indbegrebet af dansk popmusik? Tænk igen. Denne ikoniske sang har, ligesom mange andre dansktophits, faktisk sine rødder i Sverige. Musikforsker Henrik Smith-Sivertsen vil i dette foredrag udfolde, hvordan dansk popmusik har fået meget af sin unikke identitet fra Sverige, og igennem dette illustrere den dybe kulturelle og musikalske forbindelse mellem de to lande.
Link til: Dansk popmusiks svenske rødder
På jagt i danmarkshistorien – en skattejagt for børn
Gå på jagt i danmarkshistorien, løs opgaver og find spor og historier om de voldsomme vikinger, den mørke middelalder og den barske besættelsestid. Måske finder du også spor fra fremtiden?
Henvend dig i info i hele uge 47 og få udleveret dit skattekort.
Livestreamede foredrag på biblioteket
Lørdag den 23. november kan du se to spændende, livestreamede foredrag.
Livestreaming: Danmarkshistorien med lånte fjer – læs mere og hent billet her: https://taarnbybib.dk/tarnby-hovedbibliotek/arrangementer/foredrag/livestreaming-danmarkshistorien-med-lante-fjer-0
kl. 11.00-12.15
I denne livestreamede samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannessen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald.
Livestreaming: Kulturmøder på godt og ondt – læs mere og hent billet her: https://taarnbybib.dk/tarnby-hovedbibliotek/arrangementer/foredrag/livestreaming-kulturmoder-pa-godt-og-ondt-0
Kl. 13.45-15.00
Hvad sker der når kulturer støder sammen? Historiker og tidligere chefredaktør, Bo Lidegaard, og musiker og debattør Isam B kaster i denne livestreamede samtale et nutidigt blik på kulturmøder på godt og ondt.