Foto af biblioteket

Det læste Tårnby i 2023

27.12.23
Blev årets mest lånte bog endnu engang en krimi? Find ud af, hvad der hittede i 2023 – og hvilke titler, der går ind i det nye år med flest reserveringer.

Traditionen tro ønsker Tårnby Kommunebiblioteker jer alle et godt nytår med et tilbageblik på jeres lån i løbet af året.

Koppel vs. Krimi

For første gang i fire år er den mest udlånte bog ikke en krimi. ”Annas sang” af Benjamin Koppel er den suverænt mest udlånte bog på Tårnby Kommunebiblioteker i 2023. Koppel har ladet sig inspirere af sin tante Anna, som han igennem 12 år har besøgt i Paris. De mange samtaler med hende dannede grundlag for den fiktive fortælling om Hannah, der vokser op i 1930’ernes København som den yngste af fem børn i en jødisk emigrantfamilie.

En anden roman, der topper udlånslisterne er ”Atlas – Historien om Pa Salt”, der endelig udkom i maj 2023. I er mange, der spurgte os på biblioteket, hvornår den mon kom – og reserverede den i god tid. Bogen er den ottende og sidste bog i Lucinda Rileys meget populære serie om de syv søstre. Inden sin død nåede Riley at begynde på bogen, men det var hendes søn – Harry Whittaker – der måtte færdiggøre den.  

Maren Uthaug vandt i 2023 boghandlernes pris ”De Gyldne Laurbær” for romanen "11 %". Og med den pris i bagagen er det ikke overraskende, at den tankevækkende fremtidsroman om et matriarkalsk samfund næsten uden mænd er blevet lånt ud rigtig mange gange.

Mest læste roman

Engberg på toppen

Katrine Engberg står solidt i top 3 - både når det kommer til udlån og reserveringer. "Det brændende blad" er en af de mest udlånte krimier i 2023, og den nye "De hvide nætter" er en af de bøger med flest reserveringer på vej ind i 2024. I er vilde med Engberg!

De andre mest populære krimiforfattere er også gamle kendinge. Sara Blædel, Kim Faber & Janni Pedersen, Michael Katz Krefeld og Jussi Adler-Olsen er alle repræsenterede på listen over mest læste krimier eller bøger med flest reserveringer - og de var allesammen også på listen over flest udlånte krimier i 2022. "Michael Katz Krefeld" er endda i top 3 over de meste søgte ord på vores hjemmeside i 2023. 

Mest læste krimi

Flest reserveringer på vej ind i 2024

Indblik i lukkede miljøer

I faglitteraturen har særligt to biografier været igennem mange hænder dette år: "Reserven" og "Spionchefen". Prins Harry fortæller åbent om konflikten med sin far, sin bror og det engelske kongehus, og tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste - Lars Findsen - fortæller om sit liv og karriere. Begge bøger er kendetegnet ved at give indblik i ellers lukkede miljøer, som er svære at komme tæt på, hvis man står udenfor. 

Men I er også mange, der har lånt Bente Klarlunds nyeste værk om sundhed med hjem. "Dit helbreds bedste ven - immunsystemet" er en af de mest udlånte fagbøger i 2023. Og det er ikke nyt at finde Klarlund i toppen af udlånene, da hendes bog "Yngre med årene" var en af de mest læste fagbøger i 2021.

Vegetariske vaner

I det nye år glæder I jer til at lave en masse lækre (og lette) vegetariske retter ud fra opskrifterne i "Den dovne vegetar", som Camilla Skov står bag.

Men det er ikke bare vegetariske madvaner, der interesserer jer. Nicklas Brendborgs nye bog "Vanedyr" har også en masse reserveringer på vej ind i 2024. Og Brendborg har faktisk været at finde på listen over mest udlånte bøger siden 2021, da hans bestseller "Gopler ældes baglæns" udkom. 

Mest læste fagbog

Flest reserveringer på vej ind i 2024: Faglitteratur

Årets joker - Den fantastiske bus

Lidt uden for de andre kategorier finder vi årets joker "Den fantastiske bus" af Jakob Martin Strid. Det store univers af børnebøger fra Strid er generelt meget populære, og denne nye bog i stort format har bestemt også fanget jeres opmærksomhed derude. Skynd jer at reservere den, hvis I vil have fingre i den!